Lazarus tutorijal 08 – Odgovori na pitanja

U ovoj epizodi odgovaram na pitanja.

Advertisements

About Darth Ewok

Kompjuterski entuzijasta sa preko 30 godina iskustva. FUNDAMENTAL LINUX ADMINISTRATION https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-31c7f Fundamental System Security https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-0c6e2a End User Security Awareness https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: C-935c75f14-58b64df9 SECURITY MISCONFIGURATIONS https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-fc2853 Security Assessment & Testing https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-83cd23 CREATE A SUBNET https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-ff674 Peripheral Devices and Connectors https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-d97b10 Malware Fundamentals https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-1ab14a

Posted on 2016/01/14, in Pascal, Programski jezici and tagged , , , . Bookmark the permalink. 6 Comments.

 1. Zdravo darthewok.Mozes mi objasniti kako da podesim kada kliknem dugme ono dugme kao sto si ti postavio O programu da takvo dugme stavim i kada mi otvori novi prozor da u njemu bude Aktiviraj alarm,Podesavanje alarma:,Sat,Minut,Sekunda,Podesi vreme alarma?Imam jos neka pitanja ali za sada zelim ovo da primenim na sat-alarm.Nadam se da nisam dosadan.Kada budem zavrsio zelo bih da ti posaljem kod da pogledas dali je to u redu.Trazio sam tutorijale o Lazarusu na nasem jeziku ali ih nisam nasao.Zelim da ucim a ujedno i da napravim nesto u Lazarusu.Hvala najlepse!!!Pozzz

  Like

  • Zdravo!
   Ono sto sam primenio u “O programu” je samo prozor sa porukom uz pomoc komande ShowMessage. Sluzi da prikaze prozor sa porukama i eventualno mogu da se odrade neke jednostavne stvari, na primer da se dodaju dugmici za odgovore tipa Yes, No i Cancel i da se postavi polje za unos tekta.
   Primer komande izgleda ovako:
   ShowMessage(‘Ovo je primer ShowMEssage.’);

   Ono sto je za tvoje potrebe prakticnije je da napravis novu formu.
   U meniju klikni na File -> New Form i pojavice se nova forma, to jest prozor.
   Tada ces imati dve forme i dva unit-a. Unit1 je za formu 1, a unit2 je za formu 2.
   Zatim, u Unit1, u bloku uses dodaj rec Unit2
   Drugi prozor, odnosno formu pozivas komandom:
   Form2.ShowModal;
   ili
   Form2.Show;
   Razlika je u tome, sto prva varijanta postavi fokus na Form2 i ne dozvoljava povratak na Form1 dok se Form2 ne zatvori. Dok u drugoj varijanti, fokus se prebaci na Form2, ali je moguce ponovo aktivirati Form1 bez zatvaranja Form2.

   Formu 2 zatvaras komandom:
   Close;

   Isprobaj prvo samo to, da vidis kako funkcionise. Napravi novi projekat sa dve forme.
   U Unit1, u bloku uses dodaj rec Unit2
   U Form1 postavi dugme u kome ces upisati komandu:
   Form2.ShowModal;
   u Form2 postavi dugme u kome ces upisati komandu:
   Close;
   Iskompajliraj i probaj da vidis kako funkcionise.

   A, da da ne zaboravim, da bi koristio varijable iz Unit1 u Unit2, u Unit2 moras da definises globalne varijable. Varijable iz Unit2 su vidljive u Unit1, jer je Unit2 definisan u bloku uses Unita1.
   Evo i promer:
   U bloku Public unit-a 2 definisi globalnu varijablu:
   public
   { public declarations }
   ttt:string;

   Vrednost varijabli ttt u Unit2 prosledjujes na sledeci nacin:
   Form2.ttt := ‘neki string’;

   Ovo sa varijablama je malo komplikovano, ali ako bude problema, napravicu video tutorijal kada budem imao vremena.

   Pozzz

   Like

  • Lazarus pamti fontove. Ali, ako primenjujes neki font, koji je kod tebe instaliran, a nije na nekom drugom sistemu, gde pokreces tvoj program, onda se taj font nece prikazati. Zato moras i taj font da isporucis uz program i da naglasis da treba da se instalira taj font u nekom tekst fajlu ili da napravis instalaciju programa, koja ce automatski da instalira program i font tamo gde treba.
   Pozzz

   Like

   • Pozdrav darthewok.Dali mozes da mi pojasnis kako uraditi instalaciju u Lazarusu koja ce automatski da instalira program i font?gledao sam na netu kako treba da izgleda digitalni sat i pored svih izgleda svidelo mi se od svakog po nesto,pa sam resio da izgleda ovako kakv je sada.Masku i poklopac sata radio sam u Gimpu i Inkscapeu a ikonice skinuo sa neta,mada sam i njih mogao da uradim u Inkscape.Ovo radim da bi naucio a i probao nesto novo.Hvala ti puno darthewok na pomoci!!!

    Like

   • Ako razvijas program za Linux, onda mozes da napravis neku skriptu da uradi instalaciju ili da napravis deb ili rpm paket u zavisnosti koja ti je ciljna distribucija.
    Nisam to radio, jer u glavnom pravim portabilne programe za moje potrebe, pa mi instaleri za programe koje pravim nisu potrebni. Ako nesto i postavim da bude dostupno javnosti, onda je i to portabilno i ne zahteva instalaciju, jer koristim ono sto je po “defaultu” dostupno u distribuciji koju trenutno korsitim, a to u glavnom radi ok i na drugim distribucijama.
    Ako ti je ciljna distribucija bazirana na DEB paketima, kao sto su Ubuntu, Mint, Debian, itd, imas dodatak za Lazarus koji pravi DEB pakete, ali ga nisam testirao.
    https://github.com/prof7bit/LazPackager
    Evo ti link sa korisnim informacijama za pravljenje instalacija za tvoje programe, osim Linuxa, imas informacije za Windows i Mac.
    http://wiki.freepascal.org/Deploying_Your_Application
    Pozz

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: