Pascal: Hello World

Nastavljamo seriju o Pascalu. Kako tradicija nalaze, pogledacemo kratak program Hello World, sto je inace standard za osnove programiranja jos od 70tih.

Za primere u ovom textu ja koristim Dev-Pascal, o kome smo vec pisali ovde. Svakako mozete koristiti Free Pascal direktno ili Lazarus okruzenje. FP ce vam dati osnovni IDE u konzoli, dok u Lazarusu ovakve programe mozete kreirati sa Project > New Project > izaberite Simple Program ili Program. Za osnovne primere koristite prvu opciju. Na ovaj nacin mozete koristiti prednosti grafickog okruzenja dok pravite aplikacije za konzolu.

U zeljenom IDEu unisite sledeci kod:

program Hello;
{komentar u
vise redova}
begin
writeln('Hello World');
//cekamo na Enter
readln;
end.

Program ispisuje u konzoli Hello World i zatvara se na Enter. Ovde mozemo videti neke od osnovnih elemenata Pascal programa. Najpre svaki Pascal program pocinje sa deklaracijom program i njegovim imenom. Nakon toga se obicno definisu varijable, konstante, uniti itd. To se u ovom jednostavnom primeru ne vidi, ali ce biti bitno za dalji rad. Glavni deo programa je smesten unutar takozvanog bloka begin / end. Komande su odvojene sa znakom tacka-zarez. Moguce je imati vise komandi u istom redu, ali moraju biti odvojeni sa ovim znakom. Npr. glavni deo prethodnog koda je mogao da bude napisan kao:

writeln('Hello World'); readln;

Tehnicki gledano, poslednja komanda ispred end ne mora da ima tacka-zarez na kraju, ali je vecina programera stavlja zbog konzistentnosti.

Komentari se stavljaju izmedju viticastih zagrada ili se odvajaju sa dve kose crte. U prvom slucaju moguce je pisati komentare u vise redova. U drugom, komentar je u jednom redu i pocinje od dve kose crte pa do kraja tog reda. Na primer, u nasem kodu je readln linija mogla biti napisana i ovako:

readln; //cekamo na Enter

Program bi bio identicno izvrsen, jer komentar u liniji pocinje od mesta gde su dve kose crte. Ovde treba pomenuti i poseban tip komentara, koji pocinje sa viticastom zagradom iza koje stoji string. Npr. {$MODE DELPHI} ili {$ENDIF} i slicno. Ako na ovo naidjete, to nisu komentari vec kompajlerske instrukcije. Nemojte ih dirati ako niste sigurni sta radite.

Ovde bih dodao jednu zanimljivost. U ranim danima Pascala, komentari su bili pisani unutar zagrade sa zvezdicom. Npr. (* Oldschool komentar *). Zbog povratne kompatibilnosti, ovo je format koji i danas mozete koristiti. Jedan od razloga je, nedostatak viticastih zagrada na evropskim tastaturama iz tog vremena. Ovaj tip komentara takodje mozete koristiti u vise redova.

Na kraju bih zamolio citaoce da prate Ewokove tutorijale vezane za Lazarus. Pored poznatih stvari, oni sadrze elemente koji nisu uvek dobro poznati i lako dostupni. Sto bi rekao Stevo Karapandza, tu su male tajne velikih majstora. Jedan takav trik je i podesavanje ovog IDEa u cilju dobijanja malih izvrsnih fajlova.

4 thoughts on “Pascal: Hello World”

  1. Pingback: Kompjuteri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.