Dev-Pascal IDE

Dev-Pascal je razvojno okruzenje za Pascal koje smo vec pomenuli u ranijem textu. Razvija ga firma simpaticnog imena Bloodshed Software, i jedan je od preporucenih IDE-a od strane Free Pascal tima. Inace, ista firma razvija slicno okruzenje za C++.

Ovaj IDE je besplatan, open source i prijatan za rad, ali iz modernog ugla svakako nije bez mana. Najpre napisan je za starije verzije Windowsa, konkretno 95/98/Me/Xp. Iako korisnici Viste i Win7 prijavljuju dobre rezultate, mnogi se ipak radije opredeljuju za Lazarus. Isto vazi i za korisnike Linuxa jer IDE nije kros platformski. Ako se sve ovo ne odnosi na vas, program kao i source mozete skinuti ovde. Inace, program je napisan u Delphiju sto ga cini dodatno zanimljivim jer je okruzenje napisano u sopstvenom jeziku. Isto vazi i za Lazarus.

Kada skinete i instalirate ovaj IDE mozete uraditi sledece. Najpre udjite u glavni folder programa, Npr. C:/Dev-Pascal i reimenujte subfolder ‘Icons’ u ‘Icon’. Ovo je jako bitno i znacajno ce vam olaksati radi. Ako to ne uradite, moracete da linkujete ikone na znatno komplikovaniji nacin. Od ostalih zanimljivih opcija tu su:

– Options > Compiler options > Pascal Compiler. Ovde mozete promeniti default kompajler iz Free u GNU Pascal. Ako zelite da koristite GPC, moracete da ga skinete ovde.
– Options > Compiler options > Linker. Decekirajte Generate debugging information ako zelite kraci izvrsni fajl.
– Options > Invironment options. Mozete promeniti razlicita IDE podesavanja za pisanje koda, kao i iskljuciti asocijacije sa fajlovima.
– Options > Icons style > Default/Gnome. Ovde mozete promeniti ikonice samog programa.

Sada cemo proci kroz jedan jednostavan projekat da bi videli sve ovo u akciji. Najpre napravite radni folder u kome cete snimati sve sto se tice programa. Npr. C:/pascode. Ovo nije neophodno ali predstavlja dobru praksu. Pokrenite Dev-Pascal, File > New Project, izaberite Console Application, nazovite ga po zelji, kliknite Ok i snimite dp fajl u pascode folder. Otvorice vam se editor koda. Sada upisite komandu readln; izmedju linija begin i end, tako da vam ceo kod izgleda ovako:

program Untitled;
begin
readln;
end.

Snimite svoj kod sa File > Save unit. Po defaultu ce biti snimljen u isti folder gde je i dp fajl. Zatim idite na Execute > Compile i na kraju Execute > Run. Ako ste sve uradili kako treba, otvorice se prazan cmd prompt koji se zatvara kad pritisnete Enter. Izvrsni fajl cete takodje naci u pascode folderu. Njegova kratka duzina zapravo govori o efikasnosti FPC kompajlera.

Ovaj jednostavan program je samo pregled i objasnjenje rada Dev-Pascal IDEa. Komplexnijim stvarima cemo se baviti u narednim postovima.

4 thoughts on “Dev-Pascal IDE”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.