Uvod u Pascal

Pascal je jedan od programskih jezika koji su gotovo idealni za ucenje programiranja. Zato cemo se malo pozabaviti njime na nasim stranicama. Ostali dobri izbori su Python i Basic. Ovo su ujedno i jezici na kojima je vecina starih programera pocela svoju karijeru.

Krenuo je da se razvija pocetkom 70tih. Jedna od ideja je bila upravo da postane standard za ucenje kao i da prevazidje limite nekih drugih jezika koji su tada bili popularni, poput recimo Algola. Od 80tih zaista i postaje standard u Kompjuterskim Naukama u srednjem i visokom obrazovanju. Medjutim, sticajem raznih okolnosti, nesto kasnije biva zamenjem C-om koji dalje biva zamenjem Javom. Ali sve jedno, ostaje jedan od prvih izbora medju kompjuterskim entuzijastima i developerima komercijalnog softwarea.

Ono sto je Pascalu ne samo produzilo zivot vec ga i znacajno obogatilo, jesu RAD okruzenja. Najpre je firma Borland razvila komercijalni Delphi, koji je postao jedan od najomiljenijih okruzenja za razvoj programa. Nakon toga je tim povezan sa Free Pascal projektom poceo da razvija Lazarus, koji je gotovo identican Delphiju, sa razlikom da je besplatan i open source. Obe stavke su doprinele da Pascal ostane jedan od znacajnih izbora kod programiranja. O ovome svedoce brojni programi koji su bili ili se razvijaju u pomenutim okruzenjima. Neki od njih su: Total Commander, Skype, TeamSpeak, FruityLoops, Spybot S&D, InnoSetup, KMPlayer itd.

Za razliku od Pythona o kome smo dosta pisali, Pascal je pre svega kompajlerski jezik. Ovo znaci da vas kod najpre morate prevesti u izvrsni fajl, da bi ste ga koristili ili testirali. Postoji duga polemika u programerskim krugovima koji je pristup bolji. Bez ulaska u detalje, u sustini najbolje je koristiti opciju u odnosu na svrhu. Ako zelite da pisete male programe i skripte koji ce raditi u definisanom okruzenju, interpreterski jezici su dobar izbor jer su laksi za debagovanje. Primeri su recimo mIRC script ili Python. Ako zelite da pisete programe koji ce raditi brzo i nezavisno, onda je dobar izbor kompajlerski jezik, poput C/C++ ili Pascala.

Kad su u pitanju kompajleri i razvojna okruzenja, izbor je solidan za sve platforme. Treba pomenuti Turbo Pascal koji se danas gotovo ne koristi ali je godinama bio jako popularan. Takodje i logican korak napred, razvojno okruzenje Delphi. Danas je medjutim najcesci i logican izbor Free Pascal, zato sto je u stalnom razvoju, open source, besplatan i kros platformski. Takodje, tim povezan sa ovim kompajlerom razvija i okruzenje Lazarus, koje mnogi smatraju besplatnom i otvorenom verzijom Delphija. A tu su i relativno novi projekti, poput RAD sistema CodeTyphon i FreeSparta, koji bi se mogli okarakterisati kao Lazarus na steroidima. Treba pomenuti i Dev-Pascal IDE, koji je vise nego prijatan za rad, a pri tome besplatan i open source.

Postavlja se pitanje zasto uopste uciti programiranje u Pascalu, obzirom na popularnost C++ i Jave. Pa ima nekoliko razloga. Prvo Pascal je mnogo razumljiviji za pisanje i citanje, a neki bi rekli i lepsi. Drugo struktura koda je takva da razvija dobre programerske navike i osobine. I trece, on je prilicno upotrebljiv za razvoj programa, sto se moze videti iz programa koji su u njemu napisani. I ne treba zaboraviti da je zajednica programera prilicno velika, te se informacije mogu lako naci na brojnim sajtovima i forumima.

Na kraju bih pomenuo nekoliko sajtova gde mozete krenuti sa ucenjem i napraviti prve korake u ovom programskom jeziku. Neki od njih su: LearnPacal, PascalProgramming, TutorPoint ili EssentialPascal. Takodje, mozete naci zanimljive tutorijale na FreePascal wiki stranici.

Srecno za ucenjem Pascala i razvojem programa u njemu.

4 thoughts on “Uvod u Pascal”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.