Kratko uputstvo za Vice Commodore 64 emulator

Vec sam ukratko pisao o Vice emulatoru na ovoj adresi: https://kompjuteri2011.wordpress.com/2011/05/24/vice-emulator-commodore-kompjutera/

Ako koristite Ubuntu ili neku Ubuntu kompatibilnu distribuciju, procitajte tekst na ovoj adresi: https://kompjuteri2011.wordpress.com/2014/05/30/vice-commodore-emulator-i-xubuntu-14-04-lts/

Podesavanje emulatora:
Ima jako puno opcija koje mogu da se podesavaju. Ovde cu opisati samo neke od opcija, koje su po mom misljenju naj vaznije.
Opcije u meniju Options:
Maximum speed – Brzina emulacije. Podrazumevana vrednost je 100%.
Swap joysticks – Zamena joystick portova. Commodore 64 ima 2 joystick porta, neke igre traze da joystick bude u portu 1, neke u portu 2. Ako imate 1 joystick prikacen na usb port vaseg kompjutera, ovom opcijom brzo mozete da definisete u koji virtuelni joystick port ce biti prikljucen taj joystick. Precica sa tastature je alt+j.
C64 model – Izbor modela Commodore 64. Ovde birate PAL ili NTSC, noviju ili stariju verziju Commodore 64.
Opcije u meniju Settings:
Keyboard settings – Izbor tastature, americka ili nemacka verzija i mapiranje tastature, simbolicko ili poziciono.
Sound settings – Podesavanja vezana za zvuk.
Drive settings – Podesavanja za emulaciju floppy disk uredjaja. Ako je aktivirana opcija True Drive Emulation, emulacija ce biti realna, ali ce se programi i igre ucitavati sporije, kao na realnom C-64. Ako iskljucite opciju, emulacija ce biti brza, ali moze doci do problema prilikom ucitavanja nekih igara.
Peripheral settings – Podesavanja za periferne uredjaje, kao sto su floppy disk i stampac.
Joystick settings – Podesavanja za joystick. Ovde mozete definisati da li ce se joystick emulirati preko tastature ili ce te koristiti joystick ili joypad koji prikacite na usb port kompjutera. Ako joystick emulirate preko tatstaure, onda mozete definisati tastere za gore, dole, levo desno i pucanje.
Model settings – Izbor modela Commodore 64. Ovde birate PAL ili NTSC, noviju ili stariju verziju Commodore 64. Takodje ovde mozete podesiti i emulaciju VIC-II, SID i CIA cipova.
VIC-II settings – Podesavanja vezana za grafiku i graficki prikaz, boje, sprajtove. Da li ce prikaz biti u prozoru ili preko celog ekrana. Da bi ste poboljsali prikaz, umesto opcije CRT emulation, namestite opciju unfiltered, to se nalazi u grupi ocija Render filter.
SID settings – Podesavanja vezana za zvuk.
Save settings – Cuvanje podesavanja.
Load settings – Ucitavanje podesavanja.
Restore default settings – Vraca sva podesavanja na podrazumevane vrednosti.
Save settings on exit – Ako je opcija aktivirana, onda ce se podesavanja automatski sacuvati kada se izadje iz programa.
Confirm quitting VICE – Ako je opcija aktivirana, VICE ce da trazi potvrdu prilikom izlaska iz programa.

Ucitavanja programa i igara:
Programi i igre se mogu automatski startovati nakon ucitavanja ili kao na pravom Commodore 64, bez autostarta, tada treba da se kuca komanda RUN za pokretanje programa ili igre.
VICE podrzava vise formata zapisa za Commodore 64 emulatore.
Formati zapisa su sledeci:
Fajlovi sa ekstenzijom .d64, .d71, .d81, .d82, .d1m, .d2m, .d4m, .g64, .g41, .p64 i .x64 su disk image fajlovi, to jest “slike” floppy disketa. Mislim da je 99.9% disk image fajlova sa ekstenzijom .d64, ostale ekstenzije ce te retko sretati.
Fajlovi sa ekstenzijom .t64 i .tap su tape image fajlovi, to jest “slike” zapisa na kaseti.
Fajlovi sa ekstenzijom .crt su cartridge image fajlovi, to jest “slike” kertridza, odnosno modula, kako su se jos zvali.
Fajlovi sa ekstenzijama .p00 i .prg su pojedinacni programski fajlovi.
U “slikama” floppy disketa i kaseta moze biti vise .p00 i .prg fajlova.

Iz File menija ucitavate igre i programe, kreirate nove, tape i disk “slike”, “ubacujete” virtuelne kasete i diskete, odnosno njihove “slike”. Pokrecete monitor program, resetujete, pauzirate emulaciju i izlazite iz VICE-a.

Disk image fajlove ucitavate kada kliknete na File -> Attach disk image -> Unit #8 ili precicom sa tastature alt+8. U dijalogu koji se pojavi imate dve opcije open i autostart. Open ce samo da otvori disk image i u tom slucaju treba da rucno pokrenete program ili igru,
komandom LOAD "*",8,1 tada ce se pokrenuti prvi program u listi. Kada se program ucita, treba da ukucate RUN da bi ste ga pokrenuli. Ako znate tacan naziv programa, umesto zvezdice kucajte naziv tog programa.
Autostart ce da uradi to isto umesto vas. Sada se verovatno pitate, zasto da rucno pokrecete program, kada moze to da se uradi uz pomoc autostarta. U nekim situacijama, mozda necete hteti da pokrecete programe sa diskete, vec da iskopirate nesto na disketu ili da snimite neki podatak na tu disketu, na primer trenutnu poziciju u nekoj igri itd…
Samo da napomenem, ako ima vise programa, mozete ih direktno autostartovati iz liste sa desne strane, koja se pojavi, kada kliknete na odredjeni disk image fajl.

Tape image fajlove ucitavate kada kliknete na File -> Attach tape image ili precicom sa tatstature alt+t. Kao i kod diskete, u dijalogu koji se pojavi imate dve opcije open i autostart. Ako rucno ucitavate igru ili program,
komandom LOAD "ime_programa", posle ucitavanja, da bi ste pokrenuli program, morate kucati RUN. Takodje i ovde mozete direktno autostartovati program ili igru iz liste sa desne strane, koja se pojavi, kada kliknete na odredjeni tape image fajl.

Opcija File -> Smart-attach disk/tape je takozvana pametna opcija, koja automatski prepoznaje da li je u pitanju disk ili tape image fajl, takodje uz pomoc te opcije mozete ucitati fajlove sa ekstenzijom .p00 i .prg. Precica sa tastature je alt+a.

Da bi ste ucitali neki fajl sa ekstenzijom .crt, odnosno kertidz, kliknite na File -> Attach cartridge image -> Smart attach CRT image ili precicom sa tastature alt+c. Zatim pronadjite .crt fajl po zelji i ucitajte ga.

Ostale korisne opcije:
U meniju Snapshot se nalaze opcije uz pomoc kojih mozete da sacuvate trenutno stanje emulacije i da je kasnije ucitate, zatim tu postoje opcije za snimanje zvukova iz emulatora i snimanje ekrana.

Takodje, mnoge opcije emulatora su dostupne kada direktno kliknete na prozor emulatora levim ili desnim tasterom misa. Tako da ne morate da jurite po menijima u gornjem delu ekrana.

Author: Darth Ewok

Kompjuterski entuzijasta sa preko 30 godina iskustva. FUNDAMENTAL LINUX ADMINISTRATION https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-31c7f Fundamental System Security https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-0c6e2a End User Security Awareness https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: C-935c75f14-58b64df9 SECURITY MISCONFIGURATIONS https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-fc2853 Security Assessment & Testing https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-83cd23 CREATE A SUBNET https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-ff674 Peripheral Devices and Connectors https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-d97b10 Malware Fundamentals https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-1ab14a

5 thoughts on “Kratko uputstvo za Vice Commodore 64 emulator”

    1. Nisam probao taj emulator. U skorije vreme od emulatora sam probao FS-UAE emulator Amiga kompjutera, VICE i Micro64 emulatore za Commodore 64, ZSNES emulator za Super Nintendo, Fuse emulator Spectruma, Mame emulator arkadnih masina i DOSBox emulator MS DOS-a. Jako davno sam probao jos neke emulatore za Commodore 64, Amigu, Playstation, Atari ST, Atari 2600, Atari 800, razne Nintendo konzole, Sega, Amstrad, Galaksija (emulator domaceg kompjutera) i jos neke…

      Like

  1. Ako nisi probao,probaj PPSSPP emulator za PSP. Evo link: http://www.ppsspp.org/ . Ima odlicne igrice za njega,na dosta sajtova ima da se skidaju igrice u nekolko formata. A ja bi ti preporucio ovaj sajt za skidanje igara jel tu ide abecedno pregledanje i ultra zipovano a sve su u iso kad se raspakuju sto se meni najvise i dopalo.Evo link: http://tn-robby.blogspot.rs/2014/09/kumpulan-download-game-psp-ppsspp-iso-high-compressed-lengkap.html .Moja omiljena igrica za je Avatar,jeste da imaju i puno boljih ali meni je ova najdraza. :) Ima i veliki Izbor decih igara,kao na primer Ben 10 i dosta drugih…Sve najbolje.Pozzz

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.