G-talk i Pidgin

Google je pre izvesnog vremena promenio svoj sistem logovanja u nalog. Ovo je, kako to obicno biva, ucinjeno iz sigurnosnih razloga. Osnovna je promena da sada po defaultu applikacije koje ne razvija Google, ne mogu da se uloguju u vas nalog. Samim tim ni multi-messengeri, poput recimo Pidgina, ne mogu da se koriste za gTalk servis ili proveru novih mailova.

Iako je ovaj nacin koriscenja Google naloga zaista sigurniji, za mnoge ljude predstavlja ozbiljan gubitak na strani funkcionalnosti. Na srecu, ovo je setovanje za sada lako promeniti. Napominjem da je novi sistem kontrole zaista sigurniji, pa ako nemate potrebe, najbolje da ostavite default.

Evo kako da vratite funkcionalnost Pidgina:

1) Ulogujte se u svoj Google nalog.

2) Kliknite sledeci link, i promenite setovanje za Access for less secure apps u Turn On. Na istom mestu mozete vratiti na Turn Off, sto je default vrednost.

2a) Drugi nacin da dodjete do setovanja je: kliknite gore-desno na sliku naloga, iz drop-down menija izaberite My Account, pod Sign-in & security izaberite Connected apps & sites. Skrolujte malo nize i videcete opciju za Allow less secure apps, koja ima slider za promenu stanja sa desne strane.

Nakon izvrsenih promena, Pidgin ce raditi kao i ranije. Jos jednom, u koliko ne koristite dodatne klijente, sigurnije je da ostavite default.

Advertisements

Posted on 2015/06/30, in Internet, Open Source & Freeware, Razno, Tutorijali, Web adrese. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: