Editovanje kontext menija

Kontext meni se aktivira kada uradimo desni klik na folder ili fajl. Mnogi programi imaju obicaj da u njega dodaju svoje specificne opcije. Ovo je uglavnom korisno, ali problem nastaje kada meni postane prenatrpan ili kad se funkcije preklapaju. To se uglavnom desava prilikom instalacije vise programa istog tipa, poput arhivera, editora slika i slicno. Ovde cemo objasniti kako da sklonite nezeljene opcije iz kontext menija.

Za primer cemo uzeti Photoshop, koji u meni dodaje entryje ‘Edit with Photoshop’ i ‘Edit with ImageReady’. Vecina ljudi nema problem sa prvom, ali drugu opciju vidi kao suvisnu. Metod koji ce biti prikazan moze da se primenjuje i na druge programe.

Postoje dva nacina:

1/ Rucno >

a. Otvorite My Computer ili Explorer.
b. U meniju idite na File > Folder Options > File types
c. Pronadjite tip fajla ciji kontext meni zelite da editujete, recimo BMP. Ako vidite dugme Advanced, predjite na stavku d. Ako ga ne vidite kliknite na Restore i ono ce se pojaviti.
d. Kliknite na Advanced i pod Actions obrisite entry ‘Edit with ImageReady’ sa Remove.
e. Ako ste pod tackom c. radili Restore, sada mozete vratiti staru asocijaciju za fajl. Kliknite Change, izaberite stari program kojim ste otvarali BMP, chekirajte ‘Always use selected program’ i kliknite Ok.

Na ovaj nacin ste iz kontext menija izbacili ImageReady, a zadrzali staru asocijaciju sa programom za otvaranje. Isto mozete ponoviti i sa ostalim tipovima fajlova za slike.

2/ Pomocu alata >

Ako se nekom prethodni metod ucini komplikovanim, tu je firma NirSoft da nam olaksa zivot. Skinite program ShellMenuView, raspakujte ga i pokrenite. U koloni Menu Name pronadjite i selektujte sve entryje ‘Edit with ImageReady’, desni klik i izaberite Disable Selected Items. One opcije koje ste iskljucili ce biti obelezene sivom pozadinom, te ih kasnije lako mozete prepoznati i ponovo ukljuciti. Ovo je ujedno i prednost ShellMenuView nad rucnim metodom, jer je brisanje akcija na standardni nacin ireverzibilno.

U koliko ne vidite trazenu opciju pod Menu Name, moguce je da je u pitanju dinamicki element. Njih cesto formiraju arhiveri i oni se ponasaju drugacije u odnosu na nase akcije. Npr. ako uradite desni klik na folder dobicete jedan set mogucnosti, desni klik na obican fajl daje druge mogucnosti, na zip fajl trece, a ako dragujete desnim klikom zip fajl i pustite ga na folder, dobicete opet sasvim nove opcije. Da bi ste editovali ovakve elemenete, mozete koristiti program ShellExView koji pravi ista firma. Inace, oba programa su besplatna i portabilna.

Advertisements

Posted on 2015/05/15, in Open Source & Freeware, Razno, Tutorijali, Windows tips. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: