Provera hash vrednosti za fajlove

Kada skidamo fajlove sa interneta ili dolazimo do njih iz drugih izvora, korisno je znati da li su autenticni. Najcesca provera integriteta radi se preko MD5 ili SHA-1 funkcija, tako sto se uz fajl koji se salje objave hash vrednosti. Nakon skidanja, jednostavno uporedimo vrednosti sa objavljenim. Ako se poklapaju, fajl je autentican. Ova provera integriteta pokazala se kao najefikasnija u praksi.

Da bi izracunali hash vrednosti mozete koristiti neki od sledecih alata:

1) WinMD5Sum

Popularan besplatni program firme Nullriver. Integrise se u sistem preko Sent to, jednostavan je i zgodan za rad. Mana je sto je ogranicen samo na MD5 funkciju. Mozete ga skinuti na zvanicnom sajtu, a portabilna verzija dostupna je ovde.

2) HashCalc

Program izracunava vrednosti koristeci sve poznatije, kao i neke manje poznate funkcija kao sto su Tiger ili Panama. Nema meni integraciju i nije moguce istovremeno kopiranje svih rezultata. Mozete ga skinuti na SlavaSoft sajtu. Ovaj program je favorit mnogih korisnika zbog brzine i podrzanih algoritama.

3) HashMyFiles

Jako zgodan program firme NirSoft. Izracunava sve poznatije hasheve. Integracija je opciona i moze se aktivirati i deaktivirati u svakom trenutku. Kopiranje rezultata je lako i jednostavno a postoji i integracija sa Virus Total sajtom. Prakticno je portabilan jer radi iz svog foldera, a mozete ga skinuti ovde.

4) RapidCRC Unicode

Besplatan i open source program koji izracunava sve poznatije hasheve. Moze da radi sa vise fajlova istovremeno, ali ne i da kopira sve rezultate. Postoji i opcija integracije u sistem. Portabilnu verziju mozete skinuti ovde, a source i instalaciju na zvanicnom sajtu.

Advertisements

Posted on 2015/05/11, in Open Source & Freeware, Razno. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: