Filesharing bez registracije

Ponekad se desava da zelimo da razmenimo relativno kratke fajlove sa vise ljudi, bez otvaranja naloga, slanja mailova ili podizanja servera. Ovde cemo prikazati tri sharing sajta koji su gotovo idealni za ovu namenu. Tim pre sto bar u ovom trenutku nisu optereceni popupovima, popunderima, redirektima, linkovima sa zamkama, brdom flash reklama i ostalim iritirajucim elementima. Ovo je bitno zato sto ljudi kojima saljete fajlove nisu uvek iskusni u ovakvim stvarima.

1) Wikisend – cist, lak i jednostavan sajt. Idealan za brzu razmenu fajlova. Maximalna duzina je 100MB. Mozete podesiti vreme cuvanja fajla od 1-90 dana, dodati opis ili ga staviti pod sifrom. Za skidanje je potreban samo link ili ID koji se vidi iz url-a za download.

2) Dropcanvas – Zanimljiv servis koji omogucava da uploadujete nekoliko fajlova i da ih sharujete kroz jedan link. Svoj kanvas mozete postovati na drustvenim mrezama (FB, Twitter, Reddit) ili cak poslati mail direktno sa sajta. Bez registracije kanvas sa fajlovima stoji 3 dana. Takodje, ako je servis opterecen potrebno je sacekati kratko vreme za skidanje.

3) Filedropper – Za razliku od ostala dva, ovaj ima nesto veci kapacitet od 5GB, ali je zato i obogacen reklamama na downloadu. Medjutim one nisu grupisane tako da mogu da zbune korisnika. Jos jedna mana je unosenje captcha koja je na srecu vidljiva, kao i nedostatak indikatora procenta pri skidanju.

Edit:
4) Fileconvoy – Ovaj hosting sam naknadno testirao i dodajem ga da bi spisak bio potpuniji. Na neki nacin predstavlja kombinaciju svih prethodnih. Reklame nisu napadne, nema captcha sistema niti cekanja kod downloada, moguce je podesiti vreme cuvanja fajla (2 sata do 28 dana), kao i poslati vise njih putem istog linka. Upload limit zavisi od resursa i trenutno je oko 3GB. Iz pomenutih razloga, host je odlican izbor za sada.

Kao sto vidite po opisu, prva dva hosta su savrsena za laku razmenu malih fajlova. Brzi su, nemaju reklame i captcha sisteme, sto ih cini jako lakim za upotrebu. S tim sto prvi predstavlja servis sa naprednim opcijama, dok drugi donosi potpuno novi koncept. Treci host je solidna alternativa ako su u pitanju duzi fajlovi, ali uz pomenute nedostake. Zajednicko im je da registracija nije potrebna.

Na kraju bih rekao da se u ovoj oblasti situacija brzo menja. Mali sajtovi cesto ne mogu da izdrze konkurenciju giganata poput Dropbox, BoxNet ili Google Drive. Ali u trenutku pisanja ovog texta svi pomenuti hostovi rade u skladu sa opisom. Inace kad smo ih vec pomenuli, i ova tri velika sajta su odlicna i preporucena za kolaboraciju i sharing. Medjutim za njih je potrebno napraviti nalog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.