Scratch MOOC kursevi

Scratch je izuzetno jednostavan vizuelni programski jezik razvijen na MIT univerzitetu. Prilagodjen je pocetnicima u programiranju, a narocito deci. Pisanje koda se zapravo sastoji od sklapanja i podesavanja razlicitih vizuelnih elemenata. U tom smislu pomalo podseca na razlicite gamemakere, te nije cudo da su upravo prerade klasicnih arkadnih igara medju najpopularnijim aplikacijama na sajtu.

Programe je moguce pisati online i offline. Za online programiranje nije potrebno da se uclanite na sajt, ali je pozeljno. Sto se kompajliranja tice ako vas to zanima, najbolje da pogledate sledecu temu na zvanicnom forumu. Ponudjeno je vise resenja, iako imam utisak da je Scratch ipak, pre svega interpreterski jezik namenjen ucenju programiranja.

Trenutno su aktivna dva kursa, na EdXu u organizaciji Harvey Mudd koledza i na Courseri gde ga vodi Univerzitet u Edinburgu. Imam utisak da je prvi nesto ozbiljniji, dok je drugi zabavniji i laksi ali jednako dobar. Takodje, u okviru web interpretera postoji ugradjeni tutorijal koji vas vodi kroz sve osnovne elemente ovog jezika.

Vise informacija mozete naci na Wiki i zvanicnom sajtu.

Advertisements

Posted on 2015/03/13, in Internet, Open Source & Freeware, Programski jezici. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: