Besplatni astroloski programi

Ovo je pregled tri zanimljiva programa za astrologiju. Svi su ne samo besplatni vec i open source. Prvi je napisan u Delphiju, drugi u C-u a treci u Pythonu. Ni jedan nema opciju tumacenja, u smislu da napise izvestaj o znacenju elemenata karte. Neki komercijalni programi to nude, iako je ovakvo tumacenje uvek neprecizno, a mozda i nemoguce. Sa druge strane, mogucnosti kalkulacije, preciznost, fleksibilnost prikaza itd, na mnogim mestima prevazilaze komercijalni software. Takodje, dostupnost koda otvara mogucnost daljeg razvoja i prilagodjavanja.

1/ What Watch

Vizuelno lepo uradjen program. Podrzava izracunavanje svih bitnijih elemenata natalne karte, kao i uporedne horoskope, progresije i tranzite. Zbog pomalo cudne organizacije nije narocito popularan. Potrebno je neko vreme da bi uslo u logiku programa i koristile cak i osnovne funkcije.

Da bi ste pokrenuli What Watch, neophodan je samo osnovni paket. Za precizne kalkulacije starijih datuma tu su efemeride, a Atlas sa lokacijama je podeljen po drzavama. Download programa i dodatnih elemenata, detaljan tutorijal i source code u Delphiju, dostupni su na sajtu proizvodjaca.

2/ Astrolog32 v2.02

Verovatno najkompletniji program iz oblasti astrologije u smislu podesavanja i kalkulacija. Potrebno je uloziti neko vreme da bi se savladao, ali se ovo zaista isplati obzirom da su mogucnosti velike.

Nemoguce je na malo prostora opisati sve funkcije ovog kompleksnog programa. Ima mogucnost detaljnog proracunavanja natalne karte, uporednih horoskopa, razlicitih progresija, tranzita itd. Moguce je do detalja podesiti koji ce elementi biti vidjeni i na koji nacin. Pored standardnih, ima i neke manje koriscene ili cak egzoticne funkcije, poput cak 15 sistema kuca ili heliocentricnih horoskopa. Sve opcije mozete pogledati ovde.

Originalnu verziju astrologa napisao je Walter Pullen. Na njegovom sajtu mozete skinuti sve sto je potrebno da bi program radio, kao i source code u C-u. Kasnije je ovaj program doziveo nekoliko reizdanja, te poslednju i preporucenu verziju mozete skinuti na sajtu Orion Softa ovde.

3/ PyMorinus

Jos jedan zanimljiv i prilicno kompletan program. Ima sve opcije koje su potrebne za rad, cak i one koje se redje koriste. Moguca su razlicita fina podesavanja prikaza, izrada brojnih tipova karata i tabela, stampanje svega u bmp formatu itd.

Ono sto program izdvaja jeste da je napisan u Pythonu, a obzirom na njegovu popularnost moguce je ocekivati brz razvoj i razne modifikacije. Jedna od zanimljivijih verzija je adaptacija Morinusa sa potpunim fokusom na tradicionalnu astrologiju. Jos jedna zanimljivost je da se za koordinate mesta koristi online baza sa geonames.org.

Mozete skinuti sledece verzije: Standardna, Tradicionalna, Morinus7/8 (drugi autor). Mala napomena, ove programe nije moguce skinuti kao Google Doc (sa Drivea), vec direktno sa sajta kliknite plavu strelicu sasvim desno od imena zeljenog fajla. Takodje, ako zelite da koristite Svajcarske efemeride, skinite sva cetiri fajla i extraktujte ih u MorinusWinEng/SWEP/Ephem.

Na kraju bih rekao da je moj izbor Astrolog32, obzirom na mogucnosti. Ali sva tri vredi pogledati i videti koji vam odgovara.

4 thoughts on “Besplatni astroloski programi”

 1. Nepravedno sam ga zapostavio zato sto nije open source i zato sto je reklama za placenu verziju. U tom smislu ne spada u istu klasu kao navedeni programi. Inace Zet je solidan astroloski program i hvala za sugestiju. Srecno i pozdrav. :)

  Like

  1. Najbolju reputaciju ima PlanetDance, odlican je i na kompu. Autor programa ima bogatu saradnju sa poznatim astrologom Henkom Fridmanom i standardno je otvoren za sugestije korisnika. Sajt je ovde >

   https://www.jcremers.com/

   Srecno i pozdrav. :)

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.