PDF – OCR

Stranice PDF knjiga mogu biti skenirane ili otkucane. U prvom slucaju zapravo imamo skup slika koje je nemoguce kopirati ili textualno pretrazivati. Ovde cemo dati jedan nacin kako da skenirani PDF prevedete u textualni.

Metod koji koristimo je besplatan i portabilan. Medjutim ogranicen je na velike jezike – Engleski, Nemacki, Francuski i Spanski. U koliko zelite da konvertujete ExYu fajlove, preporucljivo je da instalirate normalnu verziju programa koji cemo koristiti, te odgovarajuce lang fajlove. Moguce je takodje koristiti Engleski za nasu latinicu, ali su rezultati bolji sa originalnom podrskom.

Na sledecoj strani, najpre skinite portabilni XChange Viewer i Help and OCR Addon koji se nalazi neposredno ispod. Instalirajte program u folder po zelji ili USB, zatim pokrenite Addon i usmerite instaler na folder gde ste prethodno instalirali glavni program. Ako je sve uradjeno kako treba, u subfolderu App / PDFV_Portable pojavice se folder ocrdats sa jezickim fajlovima.

Pokrenite PDF-XChange, 2x klik na radnu povrsinu (ili File > Open), ucitajte skenirani pdf fajl i kliknite OCR dugme (ili Document > OCR Pages). Ovde mozete dodatno promeniti osnovni jezik, kao i definisati koje stranice zelite da prevedete. Default vrednosti za stepen preciznosti ce uglavnom biti dovoljne. Ako je pdf lose skeniran, promenite iz Medium u High.

Zatim kliknite Ok i sacekajte da se proces zavrsi. U zavisnosti od duzine fajla i podesavanja, ovo moze da potraje duze vreme. Zatim jednostavno snimite novi fajl i dobili ste pdf sa kojim mozete da manipuliste na standardan nacin, od pretrazivanja do kopiranja texta.

Dodao bih jos da ni jedan OCR metod nije savrsen, ali ovaj radi jako efikasno u odnosu na druge.

Advertisements

Posted on 2015/01/16, in Open Source & Freeware, Tutorijali. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: