Uvod u Linux

U organizaciji Linux Fondacije i EdX-a, upravo je poceo besplatni uvodni kurs u linux. U pitanju je poboljsana v2 kursa.

Sastoji se od 18 poglavlja i obradjuje sve sto je neophodno za ulazak u svet linuxa. Na pocetku se bavi filozofijom i pristupom operativnog sistema, obradjuje instalaciju, file sisteme i sve ostalo vezano za osnovu. Zatim prelazi na prakticne stvari, poput navigacije, rada sa fajlovima, strukture sistema, rada sa textom, stampanja, mreze, sigurnosti itd. Zatim prelazi na nesto naprednije teme poput bash skriptinga, rada sa procesima i slicno. I na kraju daje pregled tipicnih programa koji se koriste u svetu linuxa. Vecinu ovih programa smo obradili na stranicama bloga.

Sve ovo je prikazano kroz tri najpopularnije familije linuxa, Ubuntu kao predstavnik Debiana, CentOS u ime Fedore, i OpenSUSE za SUSE. Za rad sa kursom nije neophodno ali je vise nego preporucljivo da instalirate jedan od ovih sistema. To mozete uraditi u Virtual Boxu ili nekom slicnom programu za virtualizaciju. Akcenat je stavljen na rad sa konzolom, pa je primena znanja uglavnom univerzalna.

Na kraju se nalazi finalni ispit. Za uspesno polaganje potrebno je znati 70% pitanja. Materijal sa kursa je dostupan sve vreme. Krajem svakog meseca sumiraju se rezultati i nakon uspesnog polaganja sertifikat postaje dostupan u dashbordu EdX-a. Opcija Honor Code je besplatna, a postoji mogucnost placenog verifikovanog sertifikata.

Adresa kursa je >

https://www.edx.org/course/introduction-linux-linuxfoundationx-lfs101x-2

Na kraju bih dodao da ovaj kurs, obzirom na strukturu i pristup, predstavlja gotovo idealan uvod u Linux.

Advertisements

Posted on 2015/01/08, in Linux tips, Razno, Tutorijali. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: