FireFox Hello

Od verzije 34, FireFox je resio da ponudi svoje resenje za Audio/Video chat. Za razliku od drugih servisa, nije potrebno otvaranje naloga. Jednostavno kliknete Hello dugme, dobijete link, pastujete ga vasem prijatelju i imate A/V komunikaciju. A sve ovo preko WebRTC protokola, koji promovise upravo WWW Konzorcijum kao novi standard A/V komunikacije izmedju browsera, bez upotrebe addonova.

Jos od beta verzije, postavljano je pitanje gde naci ovu opciju. U beta verziji to se radilo sa klikom gore desno na Menu button (tri vodoravne linije) > Customize > i tu je moglo da se nadje dugme za aktiviranje Hello opcije. Nakon premestanja u polje menija ili toolbara, sve je radilo kako treba.

Sa finalnom verzijom medjutim, za veliku vecinu korisnika (90%), ova opcija je skrivena. Razlog su kapaciteti Mozilla servera. Iz tog razloga developeri FF-a su odlucili da ovu opciju pustaju korak po korak, da bi bili sigurni u kvalitet ponude. U koliko spadate u tih 90% koji nemaju ovu opciju, evo kako da je enablujete.

U address baru upisite ‘about:config’ > I’ll be careful > pronadjite ‘loop.throttled’ > 2x klik za False > restartujte Firefox. Zatim dugme Menu (gore desno) > Customize > i prebacite Hello dugme na upotrebljivo mesto. Klik na Hello, paste link prijatelju i imate aktivni A/V chat. Ovo su tek prvi koraci, pa se mogu ocekivati problemi. Ali obzirom na orijentaciju FF-a i W3C, mozemo ocekivati ne samo poboljsanja vec i nove opcije, a mozda i nezavisne specijalizovane klijente.

Treba dodati da Mozilla ima i svoj server za naloge, te se mozete i registrovati u koliko primetite da ovaj nacin povezivanja cesto koristite. Ovo omogucava kontakt liste i slicne opcije na koje smo navikli na ostalim messengerima.

Srecno sa novim standardnima online komunikacije. :)

Advertisements

Posted on 2014/12/12, in Internet, Open Source & Freeware, Tutorijali, Web browser. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: