Firefox: Otkrivanje asteriska

Iako ovaj trik moze biti koristan ponekad, post je pre svega zamisljen kao brza demonstracija Web Inspectora u Firefoxu.

1) Otvorite bilo koju stranu koja od vas trazi da unesete sifru. Npr. Google Accounts.

2) U polju password upisite bilo kakav niz slucajnih karaktera, tj. nalupajte nesto na tastaturi. :)

3) Selektujte polje gde je password > Desni klik > Inspect Element (Q). Otvorice vam se Markup Panel u donjem delu ekrana i u njemu ce biti selektovana linija. U toj liniji videcete elemenat:

type="password"

4) Promenite ga da bude:

type="text"

.. I cim pritisnete enter, polje sa sifrom ce biti otkriveno.

Ako kojim slucajem ne vidite Markup Panel, kliknite drugo dugme u donjem redu Inspectora (sa tri linije) ili jednostavno kliknite Alt + M u koliko je Inspector vec pokrenut.

Isti ovaj trik je naravno moguce uraditi i pre unosenja bilo kakvog texta. U tom slucaju cete moci da pratite sta unosite u polje za sifru jer ce u startu biti otkriveno. Samo vodite racuna da neko nepozeljan nije pored vas.

Ovo je bila samo kratka ilustracija Inspectora. On se inace moze koristiti u razne svrhe, od brzog editovanja stranice pre stampe (npr. brisanje nezeljenih elemenata) pa do detaljnijeg proucavanja pojedinih elemenata koda. Sa druge strane postoje korisnici kojima smetaju ovi dodatni elementi jer zele da koriste browser kao browser. Za njih smo pripremili bonus trik.

Ako zelite da uklonite Inspector iz Firefoxa, to mozete uraditi na sledeci nacin:

-> U address baru upisite ‘about:config’ > I’ll be careful > pronadjite ‘devtools.inspector.enabled’ > 2x klik za False > restartujte Firefox.

Videcete da je Inspector uklonjen iz svih menija. Medjutim imajte u vidu da je on i dalje dostupan te da je ova promena samo kozmeticka. Npr. ako zelite da ga podignete to mozete uraditi sa Ctrl+Shift+I bez obzira sto ste ga sklonili iz menija.

Inspector naravno mozete uvek vratiti u meni na isti nacin kako ste ga sklonili, preko about:config opcije, a slicno je moguce raditi i sa ostalim devtools elementima.

Advertisements

Posted on 2014/05/06, in Internet, Open Source & Freeware, Tutorijali, Web browser. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: