SIP klijenti

SIP je popularni komunikacioni protokol koji je u masovnoj upotrebi za Voice/Cam komunikaciju preko interneta. Obzirom na otvorenu strukturu, veliki broj VoIP (voice over internet) klijenata podrzava i koristi upravo SIP. Ovde cemo prikazati nekoliko popularnih klijenata i dati brz nacin kako da setujete sve sto je potrebno i pocnete da razgovarate sa svojim prijateljima.

-[Adresa].

Da bi ste koristili ovaj nacin komunikacije potrebna vam je adresa. Nju jednom otvorite kod bilo kog SIP provajdera i onda je mozete koristiti u bilo kom klijentu. Za siru listu mogucih lokacija na kojima mozete ovo uraditi konsultujte about stranu ovde. Za nas primer koristicemo Ekigu.

Posetite Ekiga stranu posvecenu kreiranju adrese. Izaberite Get a Free SIP-Address, popunite obrazac i dobicete svoju adresu i detaljno objasnjenje za koriscenje. Slican podsetnik, ali bez sifre (zbog sigurnosti), ce vam biti poslat na vas email.

Vasa sip adresa izgleda otprilike ovako:

sip:username@ekiga.net

.. i to je ono sto cete davati prijateljima da bi vas dodali u kontakte. Ekiga takodje daje svoj klijent, ali ako se opredelite da koristite neki drugi, verovatno cete morati da definisete domain ili registrar. U tom slucaju, u odgovarajucem polju treba samo da upisete: ekiga.net.

Takodje kada sve budete setovali, genericki testcall Ekiga servisa nalazi se na:

sip:500@ekiga.net

-[Klijenti].

1) Ekiga

U koliko ste otvorili adresu na ovom servisu, njihov klijent je verovatno najjednostavnije resenje. Posetite ekiga.org i skinite klijent za vas sistem. Trenutno su podrzani Win & Lin.

Nakon instalacije pokrenuce se konfiguracija koja ce vas provesti kroz osnovna podesavanja. Sve je unapred prilagodjeno Ekiga servisu a ako bude nejasnoca imacete objasnjenje kroz primere. U koliko propustite ovo, uvek mozete pokrenuti setup na Edit > Configuration Assistant. U edit meniju mozete podesiti i preferences jer je ponekad potrebno rucno definisati kameru. Ako zelite da dodate novi Account to mozete uraditi preko Edit > Accounts a za novi kontakt u Chat > Add Contact. Kada ste sve obavili pozovite Echo Test radi finalne provere. Naci cete ga u predefinisanim kontaktima.

Uobicajeni problemi sa ovim klijentom su greska “Security Check Failed” i povremeni crushing, npr. pri zatvaranju. U prvom slucaju najcesce je problem kod accounta. U koliko je sifra pogresno uneta ili ni jedan account nije povezan (registrovan) doci ce do ove greske. Proverite da li je sve u redu pod Edit > Accounts. U drugom slucaju mozete pokusati sa starijom verzijom.

Ekigu takodje mozete skinuti u portabilnoj verziji ovde.

2) QuteCom

Besplatan i open source VoiP klijent dostupan za Win, Lin & OSx. Nakon instalacije i pokretanja, pojavice se prozor za setovanje profila. Login/username je vas username sa Ekige, za password je Ekiga pass za username, i za domain stavite ekiga.net. Account i Display name mozete popuniti kako zelite. Zatim kliknite Connect i ako je sve kako treba bicete povezani na svoj nalog. Ovo mozete videti na osnovu promene ikonice u SysTray-u kao i na QuteCom glavnom ekranu. Ako pozelite da se diskonektujete, to mozete uraditi na Account > Log Off i videcete da obe ikonice imaju malo x pored sebe, sto ukazuje na to da ste offline.

Ako ste se disokonektovali, ulogujte se opet sa Account > Log On. Dodajte Test kontakt na Contacts > Add Contact. Pod Group stavite ‘Testing’, u First Name upisite ‘Ekiga Test’ a u SIP ID upisite 500@ekiga.net. Kliknite Save i novi kontakt ce se pojaviti u Tabu Contacts. Zatim desni klik i Call > Free call ili kliknite zelenu ikonicu sa telefonom. Ako ste sve podesili kako treba, dobicete Ekiga Test pozdravnu poruku koja vam omogucava da isprobate da li je sve okej. Na isti nacin dodavacete vase buduce SIP kontakte. Sva podesavanja, poput audija, videa, izgleda itd, mozete naci pod Tools > Configuration.

Dodao bih da je ovaj klijent izuzetno lagan po sistem, jednostavan, stabilan i zgodan za rad. Iz tog razloga predstavlja omiljeno resenje za veliki broj korisnika. Instalaciju i source mozete skinuti sa zvanicnog sajta, a dostupna je i portabilna verzija.

3) Blink

Blink je besplatan, jednostavan i prilicno popularan open source SIP klijent. Nakon instalacije, automatski ce biti pokrenut Add Account wizard. U koliko ste vec registrovali SIP prebacite na Add existing account i upisite podatke. U nasem slucaju za SIP address unesite vas username@ekiga.net, i pod password account pass.

Nakon instalacije i osnovnog podesavanja kliknite + dugme dole levo da bi dodali kontakt. Pod name upisite Ekiga Test. Zatim 2x klik na ‘Edit to add address’ i upisite sip:500@ekiga.net. Na ovaj nacin cete i kasnije dodavati ostale kontakte. Zatim jednostavno obavite test call.

Iako ima brojne zanimljive mogucnosti, Blink ne podrzava video call. Ako vam to ne treba, onda je jako dobro resenje.

4) LinPhone

Jos jedan besplatan i open source SIP klijent. Nakon instalacije bice pokrenut account setup. Ovde mozete registrovati account preko linphone servisa ili koristiti ranije kreirani. U nasem slucaju izaberite I have already a SIP account .. Pod username upisite vas username sa ekige, pod password svoju sifru i u domain upisite: ekiga.net.

Nakon podesavanja i povezivanja, kao i u prethodnim slucajevima kliknite + dole levo za contact i upisite sip:500@ekiga.net za adresu. Obavite razgovor da bi videli da li su podesavanja u redu.

Poput prethodna dva, LinPhone je dostupan za Win, Lin & OSx.

Siri spisak SIP klijenata mozete pogledati ovde, a za vise informacija o samom protokolu posetite odgovarajuce wiki i about stranice.

Advertisements

Posted on 2014/04/29, in Internet, Open Source & Freeware, Tutorijali. Bookmark the permalink. 4 Comments.

  1. Milovanović Siniša

    Treba nam program za Mint ili Ubuntu za telefoniranje na fiksne i mobilne brojeve sa računara može li ekiga da posluži? Pozdravljam te

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: