CMYK PSD i Gimp

Ako prilikom pokusaja otvaranja PSD fajla u Gimpu dobijete poruku:
loading PSD file: Unsupported color mode: CMYK

To znaci da taj PSD fajl ima CMYK rezim boja, a ne RGB i Gimp ne moze da ga ucita zato sto ne podrzava uvoz PSD fajlova koji imaju CMYK rezim boja. Da bi ste taj fajl ucitali u Gimp, morate ga prvo konvertovati. To mozete uraditi na nekoliko nacina. Meni, najpogodniji nacin je da u programu Krita ucitam PSD fajl i da u Kriti konvertujem CMYK rezim u RGB rezim. I da zatim sacuvam taj fajl u PSD formatu da bi se sacuvali lejeri.

Evo kako to konkretno uraditi u Kriti:

Otvoriti PSD fajl u programu Krita.
Zatim kliknuti na Image -> Convert Image Type…
U dijalogu koji se otvorio, treba postaviti sledece parametre:
U padajucem meniju Model izabrati: Red Green Blue
U padajucem meniju Profile izabrati: sRGB
Ostale parametre nije neophodno menjati, ali uvek mozete eksperimentisati i sa ostalim parametrima i videti koje opcije ce Vam dati najbolje rezultate.
Zatim sacuvati PSD fajl.

Posto ste promenili rezim boja iz CMYK u RGB, takav fajl mozete ucitati u Gimp.

Trebalo je da napravim i video tutorijal na ovu temu, ali, kao sto neki od Vas znaju, zbog porodicnih obaveza, nemam vremena za video tutorijale. Ako uspem da ugrabim malo vremena, bice i video tutorijal.

Advertisements

About Darth Ewok

Kompjuterski entuzijasta sa preko 30 godina iskustva. FUNDAMENTAL LINUX ADMINISTRATION https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-31c7f Fundamental System Security https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-0c6e2a End User Security Awareness https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: C-935c75f14-58b64df9 SECURITY MISCONFIGURATIONS https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-fc2853 Security Assessment & Testing https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-83cd23 CREATE A SUBNET https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-ff674 Peripheral Devices and Connectors https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-d97b10 Malware Fundamentals https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-1ab14a

Posted on 2013/12/12, in Gimp tutorijali and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: