Firefox – Novi zum

Od verzije 22, Firefox nas je obradovao jos jednim genijalnim poboljsanjem. Nakon upgradea, mnogi korisnici su bili iznenanedjeni slonovski velikim zumom na sajtovima. Evo o cemu se radi.

Operativni sistemi omogucavaju podesavanje gustine tacaka slike. U Winu ga mozete naci na:

dClick Desktop > Properties (otvara Desktop Properties) > Settings tab > Advanced > General tab > i u delu Diplay videcete DPI Settings.

Uobicajeni scenario je da visoka rezolucija novijih monitora navede korisnike da podignu procenat na >100% da bi imali razumnu velicinu ikonica i generalno korisnickog interfejsa. Obicno se DPI setuje na 110% (za 19′ monitor) do 125% i preko.

Problem je nastao kad se neki genije u FF timu dosetio da bi bilo lepo kada bi browser automatski citao sistemski DPI. Drugim recima, razlog zasto su sajtovi besmisleno veliki je sto sada Firefox koristi vas DPI da bi setovao svoj default zum. Ako ste ga setovali na 120%, sajtovi ce u startu biti setovani na 120%.

Obzirom da ovo nije ispravljeno i pored brojnih apela korisnika, evo brzog resenja:

– Ukucajte about:config (u address baru) > I’ll be careful, i promise > search: layout.css.devPixelsPerPx > 2x klik i promenite u 1.0. Default vrednost -1.0 preuzima DPI iz sistema.

Losa strana ovog metoda je sto menja i velicinu korisnickog interfejsa. Brz nacin da ovo ispravite je pomocu Theme Font & Size Changer addona. Nakon instalacije: Tools > Theme Changer > i promenite Size u zeljeni.

U koliko vas zanimaju ostala FF podesavanja, pogledajte prethodni text.

Advertisements

Posted on 2013/11/03, in Internet, Open Source & Freeware, Tutorijali, Web browser. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: