Osnove Pitona

Pajton programski jezik uziva sve vecu popularnost kako u obrazovanju tako i u poslu. Dok je u nekim krugovima ubedljivo na prvom mestu, gotovo uvek je pri vrhu. Razloga za ovo ima mnogo: jednostavnost, preglednost, cena (besplatan), otvorena licenca, platformska nezavisnost, univerzalna primena, jaka podrska itd.

U koliko zelite da naucite Python, ovde cemo dati nekoliko proverenih i kvalitetnih predloga:

1) LearnStreet – Zanimljivo uradjen uvod u Python. U pitanju je interaktivna skola, koja vas vodi kroz koriscenje interpretera i pisanje jednostavnog koda. Obradjuje segmente programskog jezika kroz niz vezbi i zadataka, uz hintove i pomoc u koliko je neophodno. Inace, LearnStreet ima slicnu skolu Rubya i JavaScripta.

2) Udacity CS101 – Kurs koji je proslavio Udacity. Iako je zvanicno vezan za Kompjuterske Nauke, u potpunosti je baziran na Pythonu. Predavanja su interaktivna, sadrze brojne vezbe kao i finalni test u dva dela nakon koga, u zavisnosti od rezultata, dobijate pdf sertifikat. Nakon toga slede dodatna predavanja koja konsoliduju znanje i ukazuju na elegantnija programerska resenja.

3) Google Python – Odlicna dopuna za prethodna dva, a mozda i dobro mesto da se pocne. U pitanju je kratak kurs Pythona koji podrazumeva da imate makar neku osnovu u programiranju. Sadrzi jednostavne ali vrlo ilustrativne prakticne primere rasporedjene po oblastima, video materijale sa originalnih predavanja kao i kodove sa vezbama.

Napomena: Za prva dva nije potrebno da instalirate bilo sta, jer obe platforme imaju svoj web interpreter. Treci je baziran na radu u desktop interpreteru, i daje instrukcije kako da ga instalirate na razlicite sisteme. Moje misljenje je da ga svakako instalirate, jer je nelogicno i neprakticno uciti programski jezik bez istog na sopstvenom sistemu.

Napomena+: Sva tri kursa su bazirana na Pythonu v2. Treci kurs medjutim daje brojne reference ka Pythonu v3, na sebi svojstven Google freestyle nacin. To je inace i pristup celog kursa.

FaQ:

1) Sta instalirati? Instalirajte zeljenu verziju Pythona za vas sistem odavde.

2) Web interpreteri? Zgodan nacin da testirate svoj code preko web interfejsa. Neki od najboljih su repl.it & codecademy.

3) Koja verzija? Ljudi cesto pitaju da li da instaliraju v2 ili v3. Oba resenja su dobra i ovo je pomalo vestacki sukob. Pv2 je jednostavniji i popularniji. Pv3 je odavno stabilan i predstavlja buducnost. Razlike su minimalne, i ako se pokaze neophodnim mozete koristiti prevodilac 2to3 ili backport 3to2. Takodje, nista vas ne sprecava da instalirate obe jer mogu da rade paralelno.

4) Piton vs. Pajton (izgovor imena)? Jos jedan vestacki sukob, oba izgovora su validna. Programski jezik je dobio ime po Letecem Cirkusu Monti Pajtona. U koliko shvatite na ovaj nacin pravilno je Pajton, u koliko shvatite kao ime vrste zmije onda je Piton.

5) Sta dalje? U koliko vam se dopadne Pajton i zelite da naucite vise, najbolje da sledite svoja prirodna interesovanja. Npr. ako vas zanima desktop potrazite BoaConstructor i slicne alate. Za security aspekt, Python ima bogate mogucnosti enkripcije svake vrste kao i odlicne knjige na temu, poput Violent Python. Ako volite da pravite igre, tu je InventWithPython.com. I konacno, ako zelite da predjete na Pv3, u najavi su dva odlicna kursa Univerziteta u Torontu: The Fundamentals & Crafting Quality Code.

Na kraju, ako vam zatreba pomoc ili savet, gotovo sigurno cete naci resenje na StackOverflow.com –  svakako jednom od najkorisnijih sajtova na temu.

Uzivajte u Pythonu. :)

Advertisements

Posted on 2013/07/28, in Programski jezici, Python. Bookmark the permalink. 2 Comments.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: