Izbacivanje dodatnog audio streama iz mp4 fajla

Cesto se desava da dodjemo u posed mp4 ili mkv fajla koji ima vise od jednog audio streama. Tipicna situacija je film sa originalnim zvukom, uz dodatnu sinhronizaciju na jos neki jezik. Ovo najcesce ne predstavlja problem, medjutim ponekad se desava da pojedini playeri odbijaju da puste filmove sa visestrukim zvukom ili jednostavno zelite da smanjite duzinu fajla izbacujuci nepotrebne streamove.

Ovo mozete postici na nekoliko nacina, ovde cemo prikazati dva:

1) GUI verzija:

a) Skinite My.MP4Box.GUI-0.5.2.1 portabilnu verziju odavde, i extraktujte u folder po zelji. Ako vam WinRar prijavi gresku, slobodno je ignorisite.

b) Pokrenite My MP4Box GUI.exe, predjite na Demux tab i sa Open ucitajte fajl. Kliknite Demux da bi snimili sve streamove.

c) Proverite audio fajlove nekim playerom (Npr. WinAmp) i zapamtite ime fajla sa audio streamom na jeziku koji zelite da koristite.

d) Predjite na tab Mux. Kliknite Add i dodajte video fajl. Zatim opet Add i izaberite zeljeni audio stream. Kliknite Save As da bi definisali ime izlaznog fajla, zatim Mux da bi ga kreirali. Dobicete mp4 fajl sa izabranim elementima, bez nezeljenog streama.

2) Iz konzole:

a) Skinite Trippov FFmpeg build odavde i extraktujte ga u zeljeni folder. Prebacite u isti folder film koji hocete da obradjujete i reimenujte ga u nesto krace radi lakseg rade, recimo bla.mp4.

b) Otvorite dos prompt u folderu gde se nalazi ffmpeg.exe i kucajte:

ffmpeg -i bla.mp4

Dobicete podatke o fajlu koji ce sadrzati i sve streamove. U tom delu, output ce izgledati otprilike ovako:

Stream #0.0(und): Video: h264, …..
Stream #0.1(eng): Audio: aac, ….
Stream #0.2(ita): Audio: aac, …..

c) Sad samo ostaje da mapujete streamove koje zelite. Pretpostavimo da vam italijanski ne treba, i da zelite samo video i eng u izlaznom fajlu. Kucate:

ffmpeg -map 0:0 -map 0:1 -acodec copy -vcodec copy -i bla.mp4 bla1.mp4

Dobicete fajl bla1.mp4 koji ce imati sadrzaj kakav ste zamislili.

Prednosti & Mane: GUI metod je prilicno lak ali je ogranicen na windows, konzola metod zahteva malo vise znanja ali je primena crossplatformska. FFmpeg binarne fajlove po distribucijama, kao i source code koji vam omogucava da ga samostalno kompajlirate, mozete skinuti ovde.

Jos jedan popularan GUI nacin obrade mp4 fajlova je preko programa YAMB. U koliko se opredelite za njega, obratite paznju na bagovit instaler jer se moze desiti da vam prilikom deinstalacije obrise sve linkove iz start menija koji su registrovani na All Users.

Da ne bismo otvarali zasebnu temu, u koliko zelite da obradjujete mkv fajlove, skinite MKVToolNix. Interfejs je izuzetno intuitivan – jednostavno prevucite mkv preko programa, selektujte streamove, definisite Output i kliknite Start muxing. Sva ostala podesavanja su logicna iz naziva dijaloga ili feedbacka koji dobijate iz samog programa.

Srecno sa obradom video materijala u HD formatima. :)

Advertisements

Posted on 2013/07/13, in Multimedia, Open Source & Freeware, Tutorijali, Video, Windows tips. Bookmark the permalink. 1 Comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: