Zašto koristiš linux?

Zašto koristiš linux?

To pitanje mi je postavljeno, u komentaru na jedan od mojih tutorijala na YouTube.
Odgovorio sam na taj komentar, ali mislim da je zgodno da odgovor napisem i ovde, jer me to mnogi ljudi pitaju i u stvarnom zivotu, ne samo na internetu.

Linux koristim iz vise razloga. Ovo su najvazniji… Za razliku od Windowsa, Linux je slobodan softver. Pocevsi od Windowsa XP, krenule su i gluposti poput aktivacije Windowsa, znaci nije dovoljno samo kupiti Windows, vec moras i da ga aktiviras, takodje postoje i jos neka ogranicenja. Linux mogu slobodno koristiti na koliko god hocu kompjutera, jer me ne ogranicavaju glupava vlasnicka ogranicenja. Takodje, besplatan je. I na kraju, veciti Windowsov problem sa virusima. Toga u Linuxu nema.

Virusa u glavnom nema, tacnije ima ih nekoliko, koji su bili aktivni jako davno, tako da na savremenim Linux distribucijama verovatno ne bi ni radili. Linux je daleko bezbedniji od Windowsa, tako da nema potrebe za antivirusnim programima. Naravno antivirusi postoje, ali nije ih neophodno instalirati kao u Windowsu.
Od kako koristim Linux ne moram da razmisljam o tako trivijalnim problemima, koje sam nabrojao.

Naravno, Linux nije savrsen ima i on svojih bubica, kao u ostalom i svi operativni sistemi. Razlika je u tome, sto se Linux razvija od strane open source zajednice i besplatan je (osim nekoliko distribucija koje nisu besplatne), pa se tim bubicama moze progledati kroz prste. Za razliku od preskupih vlasnickih operativnih sistema, gde korisnik skupo placa licencu za softver, takvi propusti su nedoustivi.

Advertisements

About Darth Ewok

Kompjuterski entuzijasta sa preko 30 godina iskustva. FUNDAMENTAL LINUX ADMINISTRATION https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-31c7f Fundamental System Security https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-0c6e2a End User Security Awareness https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: C-935c75f14-58b64df9 SECURITY MISCONFIGURATIONS https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-fc2853 Security Assessment & Testing https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-83cd23 CREATE A SUBNET https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-ff674 Peripheral Devices and Connectors https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-d97b10 Malware Fundamentals https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-1ab14a

Posted on 2013/01/16, in Razno and tagged , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: