Free Falcon

2012-01-08_155941

Free Falcon je besplatni borbeni simulator letenja koji se razvija za Windows.

Zvanicna web prezentacija se nalazi na adresi: https://freefalcon6.weebly.com/
Link ka strani za preuzimanje igre i dodataka: https://freefalcon6.weebly.com/downloads.html
Izvorni kod mozete preuzeti sa GitHub-a: https://github.com/FreeFalcon

Prvobitno je nastao kao dodatak za Microprose-ov simulator letenja Falcon 4.0. Medjutim sada je to samostalan simulator letenja i nije mu potrebna isntalacija Falcon 4.0. Tim koji razvija Free Falcon je uradio odlican posao na ovom projektu. I sada je to mnogo naprednija igra, kako u pogledu grafike, tako i u ostalim aspektima igre.

Na primer u originalnom Falcon 4.0 je bilo moguce leteti samo na F-16, sada je moguce leteti na desetinama drugih aviona. Neki avioni imaju svoje kokpite, neki jos uvek nemaju svoje kokpite, to jest, koriste “default” F-16 kokpit. Medjutim projekat je u stalnom razvoju i stalno se unapredjuje. Tako da je samo pitanje vremena, kada ce i preostali avioni imati svoje kokpite. Vazno je jos napomenuti da razvojni tim unapredjuje i izvrsni (exe) fajl. Tako da sa svakom narednom verzijom se unapredjuju stabilnost i sam “endzin”.

Inace, izvorni kod (source code) igre Falcon 4.0 je nekako “procureo”, kada je kompanija koja ga je prvobitno razvijala propala.

2012-01-09_122115

Igra je modularna i moguce je ubacivati nove sadrzaje. Na primer, na internetu se mogu naci skinovi za avione, dodatni kokpiti, avioni, kampanje, misije, mape itd…
Igra, takodje poseduje “endzin” za dinamicke kampanje, pa kampanje koje dolaze uz igru, kao i dodatne kampanje koje se mogu naci na internetu su dinamicke. Inace, igra dolazi sa tri kampanje, koje obradjuju moguci sukob u Koreji. To je koliko znam jedina igra koja ima potpuno dinamicku kampanju.

Sta to znaci dinamicka kampanja?

To znaci da ne morate zavrsavati jednu misiju da bi ste presli na sledecu, kao u klasicnim ne-dinamickim kampanjama kakve poseduje vecina igara. Ovde se misije generisu u zavisnosti od situacije na virtuelnom ratistu.
Da, virtuelnom ratistu. Mnogo stvari je povezano. Na primer ako je unistena pista na aerodromu, avioni nece moci da polecu sa tog aerodroma dok se pista ne popravi. Ili na primer ako je unisten radar SAM baterije, ta SAM baterija nece moci da lansira rakete na avione i samim tim napadacka grupa ce moci lakse i bez gubitaka da ostvari cilj. Ili obrnuto…
Inace, borbe se ne vode samo u vazduhu, vec i na kopnu.
Postoji na stotine kopnenih jedinica koje se bore, pa vazdusna podrska moze biti od presudnog znacaja za ishod. Na mapi i radaru mozete videti kako se rat odvija, dakle ne zavisi sve od Vas, vec i od kompjuterski vodjenih saboraca, kako na nebu, tako i na zemlji. Ako igrate igru sa maksimalnim nivoom realnosti, ne sumnjam da bi ste sve letacke operacije obavili i na pravom avionu. U igri se nalazi i editor misija, pa mozete napraviti pojedinacne misije ili cak i neku mini kampanju.

Sve u svemu, uz ovu igru nikada nece biti dosadno.

Da bi ste u potpunosti uzivali u igri, preporucujem da je igrate dzojstikom!

2012-01-08_184806

Da ne bi sve bilo savrseno, igra pati od bagova, koji se javljaju s vremena na vreme. Po nekad, u kampanjama, nije moguce poleteti, vec umesto da Vas smesti u kokpit aviona, igra vrati na “brifing” ekran. Tada izaberite neku drugu misiju, ako se to ponovi, izadjite iz igre i ponovo odaberite misiju. Zatim, desava se da se igra zablokira kada krene ucitavanje pred poletanje ili, da igra izleti u Windows.
Zato je pozeljno cesto snimati aktuelnu kampanju. Po “defaultu” je ukljucena opcija automatskog snimanja aktuelne kampanje pre poletanja, tako da ako se igra zablokira ili izleti u Windows, mozete nastaviti tamo gde ste stali.

Jos jedan problem se javlja je kod podesavanja parametara igre u meniju setup u samoj igri.
Prilikom promene podesavanja u setup meniju avionika se stalno resetuje na realistic. Tako da iz same igre, nije moguce namestiti realizam za avioniku na bilo sta osim realistic. Nisam siguran da li je to bag ili su programeri namerno zakljucali podesavanje avionike na realistic. Ako ipak zelite da igrate sa easy avionikom, to mozete uraditi na sledeci nacin:
Podesiti sva podesavanja za igru, izaci iz igre i zatim otvoriti fajl:
C:\FreeFalcon6\config\(imepilota).pop u nekom Hex Editoru.
U bajtu 40 je upisan realizam za avioniku. Treba ga promeniti sa 03 na 00.
03 je realistic, 00 je easy.

Na taj nacin se ukljucuje easy avionika i radar ce da radi u svih 360 stepeni. I da prikazuje objekte u plavoj i crvenoj boji u zavisnosti da li su prijateljski ili nisu.

Kada je aktivna easy avionika, primetio sam dva baga:
Kod pritiskanja tastera F3 i F4 koji sluze za povecanje i smanjenje razmere radara. Kada pritisnete neki od tih tastera igra ce da se prekine i izaci ce u Windows. Zato razmeru radara menjajte kliktanjem misa na za to predvidjene tastere u kokpitu.
I drugi bag je kada sam hteo da koristim raketu AGM-65G, prilikom prebacivanja u A-G rezim, isto se desava da igra izleti u Windows.

Tako da ili igrajte igru sa realistic avionikom ili ako bas hocete easy avioniku izbegavajte koriscenje testera F3 i F4 i A-G rezim sa raketom AGM-65G. Ne znam da li je bag prisutan i na ostalim Maverick raketama, jer nisam probao, jer u glavnom igram sa realistic avionikom.

Da bi ste igrali igru, potrebno je da preuzmete fajl sa instalerom i kokpitima.
Mozete naci dodatna ratista koje mozete preuzeti.
Postupak instalacije je sledeci:
1. Instalirajte igru
2. Instalirajte kokpite
Dodatna ratista instalirajte na kraju.

Za kraj i jedan dodatak koji ce biti zanimljiv korisnicima sa nasih prostora.
A to je Balkans Theater. Koga mozete takodje preuzeti sa adrese koju sam gore napisao.

To je dodatna mapa, koja obuhvata veci deo Balkanskog poluostrva i Italiju sa tri kampanje. Prva kampanja obradjuje rat iz 1999, druga kampanja je hladni rat, smestena u 1985. godinu i treca je moderna kampanja, smestena u 2012. godinu. U tim kampanjama mozete birati stranu. Tako da na primer, mozete izabrati nasu stranu i pokusati odbraniti Srbiju od Nato bompardovanja 1999. U toj kampanji, mozete leteti na Mig-21, Mig-29, koji imaju nase oznake, a kao posebna poslastica je sto mozete leteti i na G-4 Supergaleb.

2012-01-09_194201

Kada instalirate Balkans Theater, u igri promenite ratiste sa korejskog na balkansko, mozda ce te morati da izadjete iz igre i da je ponovo pokrenete kada promenite ratiste. To isto vazi i za ostala ratista ako ih eventualno preuzmete i instalirate.

2012-01-08_235841
2012-01-09_195723
2012-01-09_000121

Advertisements

About Darth Ewok

Kompjuterski entuzijasta sa preko 30 godina iskustva. FUNDAMENTAL LINUX ADMINISTRATION https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-31c7f Fundamental System Security https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-0c6e2a End User Security Awareness https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: C-935c75f14-58b64df9 SECURITY MISCONFIGURATIONS https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-fc2853 Security Assessment & Testing https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-83cd23 CREATE A SUBNET https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-ff674 Peripheral Devices and Connectors https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-d97b10 Malware Fundamentals https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-1ab14a

Posted on 2012/09/04, in Igre, Open Source i besplatne (freeware) igre and tagged , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: