Citanje .ePub formata

Format ePub postaje sve popularniji medju izdavacima elektronskih knjiga. Usvojen je kao standard pre svega zato sto je besplatan i otvoren. Lako se moze desiti da naletite na ovaj format pa cemo pomenuti nekoliko programa koji ce vam biti od koristi.

1) Citanje

a) ePubReader – Firefox Addon

Lak nacin za citanje formata je iz samog Firefoxa. Jednostavno instalirajte ePubReader, i moci cete da citate knjige iz samog browsera. Aktuelna verzija u trenutku pisanja je 1.4.2.1 i radi bez problema na portabilnom FF 12 final. Addon podrzava i SeaMonkey.

b) FBReader* – Free eBook Reader

Program podrzava citanje raznih formata na brojnom platformama. Izmedju ostalog moguce je citati i ePub na Winu. Sve verzije, source kod i dokumentacija dostupni su na sajtu proizvodjaca.

c) Calibre

Izvanredan eBook menadzer sa brojnim opcijama. Pored citanja ePub ima mogucnost konverzije u vise formata, nalazenje knjiga na netu po cenama i izdavacima, editovanje meta-podataka, izmene covera, sortiranje i organizaciju itd. Program je open source i podrzan od strane SourceForge-a. Portabilna verzija je takodje dostupna pocevsi od 0.8.4.

d) Adobe Digital Editions

Adobeovo resenje za citanje elektronskih formata, izmedju ostalih i ePub. Mnogi korisnici odlucuje se upravo za ovo resenje, verovatno zato sto dolazi od velike i poznate firme.

2) Konverzija

a) Online

Najbolje rezultate imao sam sa epub-to-pdf.com, pre svega zato sto kreira TOC. Druga opcija takodje daje korektne rezultate.

b) Desktop

Vec pomenuti Calibre ima opciju konverzije u brojne formate. Ako citate na PCju, pretpostavljam da cete koristiti PDF (ne pravi TOC) ili htmlz. Poslednja opcija je zapravo integrisani zipovani html, i prilicno je precizna. Nakon konverzije jednostavno dodajte extenziju zip, extraktujte i otvorite u bilo kom browseru.

3) Editovanje

a) Sigil

Open source program za editovanje eBook formata, uz podrsku za Win, Lin & Mac. Na Dev sajtu mozete naci detaljna uputstva i objasnjenja za razlicite funkcije. Projekat je podrzan od Google Code.

b) HTML Editor

ePub format je zapravo zip fajl sa x/html, css i jpg sadrzajem. Ovakva koncepcija mu je i donela popularnost. Mozete ga jednostavno extraktovati i uz malo vestine editovati sadrzaj direktno.

* Napomena za one koji se opredele za FBReader:

U trenutnoj Win v0.12.10 postoji bug koji u pojedinim ePub knjigama forsira centralizovan text. Ovo je nemoguce promeniti iz programa sa alignment opcijama. U ovoj situaciji, jedini efikasan nacin je intervencija u samom ePub fajlu na sledeci nacin ->

Extraktujte ePub fajl pomocu WinZipa ili neceg slicnog. Na pocetku stylesheet.css upisite liniju:

body { text-align: justify }

Zipujte sve nazad i vratite extenziju u .ePub. Ovo bi trebalo da resi problem sa formatiranjem.

Srecno sa novim eBook formatima. :)

 

One thought on “Citanje .ePub formata”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.