Fedora 16 & vlasnicki NVidia i ATI drajveri

Ako koristite vlasnicke NVidia ili ATI drajvere, savetujem da iskljucite automatsku instalaciju apdejta.
Po defaultu je ukljucena opcija da se automatski instaliraju Security updates. To moze da napravi problem, na primer u situacijama, kada se automatski instalira Security update za Kernel, jer se u tom slucaju, najverovatnije, nece automatski instalirati i vlasnicki drajver za odgovarajucu verziju Kernela i sistem nece moci da se podigne u graficki rezim. Taj problem nije neresiv i lako se resava, ali manje iskusnim kirisnicima moze napraviti problem.

Ako Vam se desi situacija da se Kernel automatski apdejtuje, a ne i vlasnicki drajver za graficku karticu, to mozete resiti u Grub meniju, tako sto izaberete prethodnu verziju Kernela i podignete sistem i zatim u grafickom rezimu resite problem sa novim Kernelom i drajverom.
Ili da podignete sistem sa novim Kernelom i kada se podizanje sistema “zamrzne”, pritisnete CTRL+ALT+F2 i logujete se kao root i u terminalu ukucate:
yum update
Tom komandom se apdejtuje kompletan softver, ukljucujuci i drajver za graficku karticu. Kada se apdejt zavrsi, ukucajte reboot da restartujete sistem i ako je sve u redu, sistem bi trebalo normalno da se podigne sa poslednjom verzijom Kernela i odgovarajucim vlasnickim drajverom za video karticu.

Postupak za iskljucivanje Security update automatske instalacije:
1. kliknuti na Activities -> Applications -> Other -> Software Settings
2. u padajucem meniju Automatically install, opciju Only security updates promeniti u Nothing
3. kliknuti na Close

About Darth Ewok

Kompjuterski entuzijasta sa preko 30 godina iskustva. FUNDAMENTAL LINUX ADMINISTRATION https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-31c7f Fundamental System Security https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-0c6e2a End User Security Awareness https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: C-935c75f14-58b64df9 SECURITY MISCONFIGURATIONS https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-fc2853 Security Assessment & Testing https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-83cd23 CREATE A SUBNET https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-ff674 Peripheral Devices and Connectors https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-d97b10 Malware Fundamentals https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-1ab14a

Posted on 2011/12/26, in Fedora 16 and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: