Kako instalirati dll fajl?

Neko me je pitao kako da instalira dll fajl? U ovom clanku cu objasniti postupak instalacije.

Ali, najpre da napisem sta su fajlovi sa ekstenzijom dll. Ukratko, to su fajlovi koji sadrze kod ili podatke, koje pozivaju i koriste neki programi. Dakle, ako nema odgovarajuceg dll fajla ili se ne nalazi tamo gde treba, programi koji traze dll fajlove nece raditi.

Zasto se nekad desava da nema odgovarajuceg dll fajla?
Postoji vise mogucih razloga, od toga da su greskom obrisani ili premesteni u drugi folder, obrise ih ili osteti virus ili je instalacija programa lose odradjena, pa ne ukljucuje i dll fajlove.

Instalacija preko instalera:
Neki dll fajlovi se instaliraju preko instalera, u tom slucaju je dovoljno pokrenuti instaler i dll ce da se instalira tamo gde treba, potrebno je eventualno restartovati kompjuter.

Rucna instalacija:
U zavisnosti kako dobijete dll fajl, mozda ce biti potrebno da ga prvo raspakujete, ako je na primer zipovan.
Zatim treba dll fajl iskopirati, ili u folder programa kome je potreban, u ovom slucaju ce samo taj program moci da ga koristi ili u Windowsov sistemski folder, tada ce svi programi, kojima je potreban taj dll, moci da ga koriste. Zatim probajte da li radi program kome je potreban dll koji ste instalirali. Ako i dalje ne radi, onda kliknite na Start, pa na Run i ukucajte cmd da pokrenete komandni prompt i tu ukucajte regsvr32 ime_dll_fajla.dll i pritisnite enter. I restartujte kompjuter.

Sistemski folderi u raznim verzijama Windowsa:
Windows 95, 98, Me: c:\windows\system
Windows NT, 2000, XP, Vista, 7: c:\windows\system32
64-bitne verzije Windowsa: c:\windows\syswow64

Advertisements

About Darth Ewok

Kompjuterski entuzijasta sa preko 30 godina iskustva. FUNDAMENTAL LINUX ADMINISTRATION https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-31c7f Fundamental System Security https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-0c6e2a End User Security Awareness https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: C-935c75f14-58b64df9 SECURITY MISCONFIGURATIONS https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-fc2853 Security Assessment & Testing https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-83cd23 CREATE A SUBNET https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-ff674 Peripheral Devices and Connectors https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-d97b10 Malware Fundamentals https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-1ab14a

Posted on 2011/10/29, in Windows tips and tagged , . Bookmark the permalink. 4 Comments.

  1. hteo sam da instaliram menadzera2012 ali kad pokrenem igru izadje mi da nemam d3dx9_41.dll pokusao sam da uradim sve kao sto pise u teksu ali i dalje ne mogu da pokrenem igricu…sta sad da radim?

    Like

  2. regsvr32 mi izbaci the specified module could not found

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: