Kako povecati WIFI domet?

WIFI je nacin povezivanja elektronskih uredjaja bezicnim putem. Uredjaji koji poseduju WIFI, na primer kompjuteri, mobilni telefoni i drugi, mogu se povezati na internet preko bezicne pristupne tacke (Wireless Access Point).

WLAN je veza dva ili vise uredjaja povezanih bezicnim putem.

Bezicna mreza se ostvaruje putem radio signala. Tako da je za vezu potrebno da se uredjaji koji poseduju WIFI nalaze u dometu. Sto je signal jaci i veza je kvalitetnija. Kao i kod ostalih radio uredjaja, potrebna je antena. Sto je antena kvalitetnija, signal je jaci, pa samim tim i domet. Jacina signala i domet, takodje zavise i od toga, gde se nalazite. Ako ste u zatvorenoj prostoriji, domet ce biti manji zbog raznih prepreka, na primer zidovi izmedju prostorija.

Domet mozete povecati na dva nacina:

Prvi i jeftiniji nacin je da Vas bezicni uredjaj postavite na mesto koje ima bolji signal. Na primer, da Vas ruter ili laptop postavite blize prozoru. Ali to nije uvek najbolje resenje i u mnogim situacijama, nije bas izvodljivo.

Drugi nacin je koriscenje neke eksterne antene. Na vecini bezicnih rutera, fabricka antena moze da se skine i da se umesto nje postavi neka bolja antena koja se zasebno kupuje. Takodje, i neki USB bezicni adapteri poseduju antenu koja moze da se skine. Na primer TP-Link TL-WN722NC. Umesto fabricke antene mozete postaviti, na primer, omni antenu firme TP-Link TL-ANT2408C ili usmerenu yagi antenu, takodje firme TP-Link sa oznakom TL-ANT2409A cime se znacajno povecava kvalitet i domet signala. Te antene mozete staviti i na prozor ili na terasu, tako sto ih mozete prikljuciti preko WIFI kabla, na primer TP-Link TL-ANT24EC5S, duzine 5m.

Advertisements

About Darth Ewok

Kompjuterski entuzijasta sa preko 30 godina iskustva. FUNDAMENTAL LINUX ADMINISTRATION https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-31c7f Fundamental System Security https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-0c6e2a End User Security Awareness https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: C-935c75f14-58b64df9 SECURITY MISCONFIGURATIONS https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-fc2853 Security Assessment & Testing https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-83cd23 CREATE A SUBNET https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-ff674 Peripheral Devices and Connectors https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-d97b10 Malware Fundamentals https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-1ab14a

Posted on 2011/09/09, in Umrezavanja and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

 1. sta da radim sa ruterom koji ima fiksnu antenu kako da stavim jacu dali bih poboljsao signal ako bi skinuo plastiku oko ant

  Like

  • Izvini sto kasnim sa odgovorom. Nisam bio u mogucnosti da ranije odgovorim.

   Ako je antena fiksna i ne moze da se odsrafi, ili je interna, to jest skrivena u samom uredjaju, onda ti je potrebna lemilica, kalaj, druga antena i parce wifi kabla, pa da sve to zalemis umesto originalne antene. Ako nisi vican lemilici i elektronici, ovo ti nikako ne preporucujem, a i ako uspes to da nabudzis, verovatno ces naruziti izgled uredjaja.

   Samo skidanje plastike oko antene nece pomoci.

   Koji model rutera posedujes?

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: