WIFI je nacin povezivanja elektronskih uredjaja bezicnim putem. Uredjaji koji poseduju WIFI, na primer kompjuteri, mobilni telefoni i drugi, mogu se povezati na internet preko bezicne pristupne tacke (Wireless Access Point).

WLAN je veza dva ili vise uredjaja povezanih bezicnim putem.

Bezicna mreza se ostvaruje putem radio signala. Tako da je za vezu potrebno da se uredjaji koji poseduju WIFI nalaze u dometu. Sto je signal jaci i veza je kvalitetnija. Kao i kod ostalih radio uredjaja, potrebna je antena. Sto je antena kvalitetnija, signal je jaci, pa samim tim i domet. Jacina signala i domet, takodje zavise i od toga, gde se nalazite. Ako ste u zatvorenoj prostoriji, domet ce biti manji zbog raznih prepreka, na primer zidovi izmedju prostorija.

Domet mozete povecati na dva nacina:

Prvi i jeftiniji nacin je da Vas bezicni uredjaj postavite na mesto koje ima bolji signal. Na primer, da Vas ruter ili laptop postavite blize prozoru. Ali to nije uvek najbolje resenje i u mnogim situacijama, nije bas izvodljivo.

Drugi nacin je koriscenje neke eksterne antene. Na vecini bezicnih rutera, fabricka antena moze da se skine i da se umesto nje postavi neka bolja antena koja se zasebno kupuje. Takodje, i neki USB bezicni adapteri poseduju antenu koja moze da se skine. Na primer TP-Link TL-WN722NC. Umesto fabricke antene mozete postaviti, na primer, omni antenu firme TP-Link TL-ANT2408C ili usmerenu yagi antenu, takodje firme TP-Link sa oznakom TL-ANT2409A cime se znacajno povecava kvalitet i domet signala. Te antene mozete staviti i na prozor ili na terasu, tako sto ih mozete prikljuciti preko WIFI kabla, na primer TP-Link TL-ANT24EC5S, duzine 5m.