Fedora 15 i Gnome 3

Proslo je nekih dvadesetak dana od kako se pojavila Fedora 15 (finalna verzija) i nekoliko dana kako sam je instalirao i testirao. Kao sto verovatno znate ili mozda ne, Fedora 15 dolazi sa Gnome 3 desktopom. Prelazak sa Fedore 14 na Fedoru 15 se moze uporediti sa prelaskom sa Windowsa XP na Windows 7. Gnome 3 se drasticno razlikuje od prethodne verzije.

Prvi utisci o Fedori 15 su pozitivni. Instalacija je prosla iznenadjujuce brzo (dvd verzija), s obzirom na kolicinu softvera koji se instalira. Fedora 15 se mnogo brze ucitava od Fedora 14 sto je znacajan napredak, jer se i Fedora 14 pristojno brzo ucitavala.

Sto se tice Gnome 3, na forumima se podiglo dosta prasine. Moje misljenje je da se ljudi tesko privikavaju na promene, pogotovo na drasticne. Posle malo privikavanja, meni Gnome 3 desktop sasvim odovara. Ergonomski je jako lepo resen i brzo se dolazi do programa koji mi trebaju. Ima nekoliko sitnica koje mi se ne svidjaju kod Gnome 3. Kao prvo, odmah upada u oci da na desktopu vise ne funkcionise desni taster misa, pa je promena wallpapera na desktopu malo komplikovanija, morate uci u podesavanje sistema i odande promeniti wallpaper. Ostale stvari koje mi se nisu dopale se lako resavaju isntaliranjem dodatnih paketa koje cu navesti u sledecem pasusu.

Preporucio bih Vam instalaciju sledecih paketa za poboljsanje Gnome 3 desktopa. Preporucujem Vam da ih instalirate odmah posle instalacije Fedore 15.
– gnome-shell-extensions-alternative-status-menu  – (razdvaja suspend i power off i dodaje hibernate)
– gnome-shell-extensions-common
– gnome-shell-extensions-places-menu – (dodaje menu u sistem status koji podseca na Places menu iz Gnome 2.x)
– gnome-tweak-tool

Mali tutorijal o koriscenju Gnome 3 u Fedori 15 mozete pogledati ovde:

Author: Darth Ewok

Kompjuterski entuzijasta sa preko 30 godina iskustva. FUNDAMENTAL LINUX ADMINISTRATION https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-31c7f Fundamental System Security https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-0c6e2a End User Security Awareness https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: C-935c75f14-58b64df9 SECURITY MISCONFIGURATIONS https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-fc2853 Security Assessment & Testing https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-83cd23 CREATE A SUBNET https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-ff674 Peripheral Devices and Connectors https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-d97b10 Malware Fundamentals https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-1ab14a

2 thoughts on “Fedora 15 i Gnome 3”

  1. Gnome 3 je jos uvek slabo podesiv! Ja se mucim sa ovim extenzijama za shell! Najbolja stvar kod Fedore 15 je sto instaler radi savrseno. Za razliku od Ubuntu instalera 11.04 verzija! Iritira kod Fedore 15 i to sto sam morao da dopisujem u liniju kernela “ro nomodese”. Za sada sam zadovoljan Fedorom 15. Mada mi je Mint 11 default.

    Like

  2. Kada sam instalirao Fedoru 15, nista nisam morao da dopisujem. Jedina stvar, koju sam rucno uradio je izbor paketa koji ce se instalirati.

    Sto se tice ekstenzija, ne znam koje ti prave problem i koje zelis da instaliras, ove sto sam naveo u tekstu rade kako treba. Ako ti trebaju jos neke ekstenzije, lako ih mozes instalirati. Idi u System Tools meni i odatle pokreni Add/Remove Software u pretragu ukucaj gnome-shell-extensions i izlistace ti ekstenzije koje se nalaze na Fedorinom repozitorijumu.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.