Link-O-Rama pt4

~ Ashongsoft GiF Resizer ~

Jednostavan program za brzu promenu velicine GIF fajla. Najbitnija razlika izmedju ovog i ostalih slicnih aplikacije je sto ova uspesno radi resize animiranih gifova, cuvajuci originalnu animaciju u smislu brzine i kvaliteta. Druge prednosti su portabilnost programa i izuzetno jednostavna upotreba.

Program medjutim nema batch resize opciju, pa ako zelite da resizujete veliki broj animiranih gifova, preporucujem da koristite GIMP addon DBP (David’s Batch Processor). Obzirom da addon ima problem sa poslednjom verzijom pod Win platformom (gubi animaciju), preporucujem batch procesovanje prethodno snimljenog resize actiona u ImageReady iz Photoshopa (u koliko radite obradu u Windowsu).

U svakom slucaju, za svakodnevnu i brzu upotrebu GiF Resize je vise nego koristan.

~ DamnVid ~

Opensource aplikacija za video konverziju (preko FFmpeg-a) i skidanje clipova sa svih popularnih video hosting sajtova. Ima brojne napredne opcije, mogucnost skidanja preko proxyja, podesavanja encodinga, snimanje profila, modularnu strukturu itd. Program je podrzan od strane googlecode-a & portableapps, te je od skora dostupan i u portabilnoj verziji.

Mala napomena – kad instalirate program, preporucujem da updateujete module vezane za zeljene video hostove, da bi dobili punu funkcionalnost.

~ Yet Another Avi Info ~

Koristan opensource program uradjen u Delphiju i publikovan na sourceforge-u. Iako mislim da bi neki detalji mogli biti i bolji, program nudi korisne i napredne opcije poput menjanja podataka fajla, nekoliko nacina sinhronizacije zvuka i slike itd, te daje detaljne informacije o samom avi fajlu sto mu je i osnovna svrha.

Ako sinhronizacija nije moguca, preporucujem da se avi fajl najpre provuce kroz AviDemux i nakon toga uskladjuje. Ovo zato sto AviDemux nudi opciju ‘razbijanja’ dodatno optimizovanog zvuka u normalnu kompresiju koju je moguce obradjivati.

YAAI je pre svega koristan u koliko je async slike i zvuka konstantan. U koliko se menja tokom trajanja filma (postaje sve veci), onda je moguce dobiti zeljeni efekat kroz blagu promenu frame rate-a u samom AviDemuxu.

Delphi 6 source je dostupan za entuzijaste.. :)

~ Lightscreen ~

Zanimljiva zamena za brojne komercijalne screenshot programe. Poslednja v1.01 donosi nekoliko naprednih mogucnosti, poput podizanja sa sistemom tako da je program uvek pri ruci, konfigurabilne trigere za razlicite brze nacine shotova koji se smestaju u predefinisani folder i format, pravljenje odlozenih screenshotova itd.

Iako je program podrzan od strane portableapps i sourceforge-a, mislim da je i dalje u razvoju te ipak preporucujem poslednju besplatnu verziju (v5.3) FastStone Capture za ovu namenu. :)

~ AquaSnap ~

Zanimljiv program firme Nurgo Software koji donosi Aero efekte za XP platformu, mada je kompatibilan sa svim aktuelnim verzijama Windowsa. Pored standardnog snapovanja za ivice u cilju optimizacije prostora na desktopu, program omogucava semitransparenciju, shakeovanje, fino podesavanje snapa, multimonitor podrsku i sto je narocito zanimljivo, trazi samo ~1mb sistemske memorije. Iako nisam ljubitelj ovakvih programa, pomenute karakteristike zavredjuju paznju.

Program je dostupan i u portabilnoj verziji na sajtu proizvodjaca, a setup je podesen tako da omogucava laku instalaciju u mreznom okruzenju.

~ Webcam Timershot ~

Microsoftov Powertoy (serija poznata po TweakUI) koji omogucava periodicno snimanje shotova sa cam-a u definisanom intervalu na definisanoj lokaciji.

~ MagicDisk ~

Odlican besplatan program za virtuelizaciju CD/DVD drive-a. Omogucava mountovanje svih poznatijih image formata, kreiranje do 15 virtualnih drajvova, kompresiju / dekompresiju / password zastitu (UIF format), te kreiranje imagea na osnovu medija u nekoliko formata (ISO, BIN + CUE, NRG, UIF).

Poslednja verzija 2.7 (build 106) podrzava sve novije operativne sisteme (xp, vista, 7) dok su 98, Me & 2k podrzani u buildu 105. Iako je program logicno organizovan i jednostavan za upotrebu, svi neophodni tutoriali dostupni su na sajtu proizvodjaca kroz linkove u help meniju.

~ Nove verzije & najave ~

** Youtube Downloader HD 2.2 (sada 2.5)
– ispravljen download bug i dodata podrska za p480 flv & re-encoding u mp4/avi

** WinSCP 4.2.9 (sada 4.3.x)
– sitniji bugovi, zadrzana exchange podrska sa Putty-jem u okviru portableapps

** Pidgin 2.7.5 (sada 2.7.11)
– ispravljene gluposti iz 2.7.4, zadrzana podrska za custom teme u okviru portableapps

** aMSN 0.9.84 (2.x u najavi)

Verovatno najpopularnija zamena za MSN pojavila se u novoj verziji. v-98.4 je poslednji bugfix u seriji nakon cega sledi nova serija u kojoj ce biti vracena AV podrska jer se u pozadini uveliko radilo na implementaciji novog WLM protokola.

Zanimljivo je da je takodje u pripremi aMSN-2 kao kompletan rewrite u python programskom jeziku ispod haube. Frontendovi ce biti prirodni za podrzane OSove, recimo Cocoa za Mac ili GTK/Qt4 za Win & Nixe itd. Trenutno ne postoji timeline zato sto je primarni focus na upotrebnoj verziji.

Advertisements

Posted on 2011/05/26, in Open Source & Freeware. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: