Link-O-Rama pt3

~ MPC-Homecinema ~

U potpunosti baziran na Gabestovom MPC-u ali obogacen sa brojnim filterima i naprednim opcijama. Od playera koji samostalno (bez codeca) pustaju sve formate, verovatno najlaksi po sistemske resurse. Takodje izuzetno zgodan za tesko izvodljive akcije sa drugim slicnim playerima, recimo za pravljenje thumbnails preview-a iz .flv formata i sl.

Poslednja verzija 1.3.1249 dostupna je u install i portabilnoj verziji, 32bit & 64bit. Podrzava sve verzije Win-a (od NT-a do Win7).

~ HD particionisanje ~

Besplatni programi za particionisanje HD-a:

* Partition Master

Vrhunski program za particionisanje firme Easeus – precizan, kvalitetan i ugodan za rad. Besplatni Home Edition je namenjen privatnim korisnicima i podrzava 32bitne sisteme (2k, XP, Vista & Win7). Jos jedno prijatno iznenadjenje je brza, kvalitetna i profesionalna podrska na forumu proizvodjaca.

* gParted

Sourceforge projekat, besplatan, open source & cross-platform. Omogucava sve osnovne operacije sa win & lin particijama. Na sajtu je dostupna Live CD verzija, kompletna dokumentacija i bogata podrska na forumu. Kao open source standard u svojoj oblasti, program je ukljucen u poslednje verzije Knoppixa & paketa Parted Magic.

~ MKV Demux All ~

Program koji sluzi da extraktuje sve streamove (audio, video i subtitles) iz mkv fajlova, izuzetno korisno u koliko zelite da dodajete, izbacujete ili editujete pojedine elemente. Program je opensource, podrzan od strane sourceforge-a i trenutno u prilicno stabilnoj RC1 fazi.

~ mkvtoolnix ~

Besplatan, opensource i crossplatform program za rad sa mkv formatom. Pre svega je zgodan za muxovanje (spajanje) razlicitih elemenata u jedinstven mkv fajl, pri cemu nudi razne napredne opcije. Demuxovanje (splitovanje, extraktovanje) je podrzano samo iz komandne linije, makar sa oficijalnog sajta.

Direktno su paketima podrzani svi poznatiji Linux distroi, zatim MacOS, FreeBSD i Windows za koji postoji instalaciona i portabilna verzija u .7z arhivi. U koliko se odlucite za poslednju opciju, mmg.exe predstavlja GUI.

~ dotnet alati ~

Ko god je imao problema sa updateovanjem, instaliranjem i deinstaliranjem raznih verzija dotneta, sledeci alati bi mogli da mu olaksaju zivot ubuduce. Iako je logicno da naredne verzije podrzavaju prethodne, da instalirani program ima deinstaler (koji radi), da je sa lakocom moguce utvrditi koje sve verzije imate instalirane, da vam je potrebna samo poslednja verzija programa itd, MSovi proizvodi se ponekad opiru logici. Ova dva alata ce vam nadam se pomoci >

* Free DotNet VersionCheck Utility

Razvija ga TMG Development Ltd i daje precizne informacije koje verzije i podverzije dotneta imate instalirane, ukljucujuci popularna imena za verziju, datum kad se pojavila, koji update je u pitanju kao i informacije da li vam neki program fali da bi pokretali dotnet aplikacije uz lokacije odakle mozete da skinete neophodne komponente.

* .NET Framework Cleanup Tool

Ovaj izuzetno koristan program razvija Aaron Stebner, program menadzer XNA tima MS-a (gaming devel), verovatno najkvalitetnijeg dela ove kompanije. :) Alat podrzava skidanje svih verzija dotneta od prve od 3.5, u paketu ili po zelji. Takodje sadrzi naprednu logiku, pa recimo nece ponuditi skidanje onih verzija koje su sastavni deo sistema a uz skidanje izabrane verzije, skinuce i update za nju da ne bi pravili probleme.

Nadam se da ce vam pomenuti alati biti od pomoci.

~ Join VOB Files Tool ~

Alat za lossless spajanje vob fajlova bez reencodinga. Ovo moze biti prilicno korisno obzirom da programi za backup DVDova ponekad ne uspevaju da prepoznaju automatski koje elemente VIDEO_TS foldera treba iskoristiti. Ovim programom mozete spojiti tacno ono sto vam treba za dalju obradu u drugim alatima.

~ Handbrake ~

Izuzetno napredan program za reencoding DVDova i video fajlova u HD mkv & mp4 format. Moguc je izbor vise codeca za audio i video, ripovanje chaptera, dodavanje subtitlova, fino podesavanje izabranih codeca, primena filtera i kropovanja, pravljenje profila itd. Narocito je korisna mogucnost odredjivanja duzine output fajla u koliko zelite uklapanje u vec postojece fajlove na mediju kao i mogucnost brzog preview-a za trenutne settingse.

~ Pazera mp4 to avi ~

Program za brzo prebacivanje iz mp4 formata, recimo skinutih sa youtube, u avi ili mpg format. Omogucava brojne napredne opcije poput izbora audio i video codeca, njihovog finog podesavanja, ubacivanja tagova, croppinga, promene rezolucije itd. Program koristi ffmpeg i ostale open source lib-ove za interni encoding tako da sve moze da se uradi i bez instaliranih codeca. Konverter je portabilan i izuzetno jednostavan za upotrebu, a na sajtu proizvodjaca se mogu naci slicni korisni i besplatni alati.

~ Youtube Downloader HD ~

Odlicno jednostavno desktop resenje za skidanje filmova sa youtube u svim formatima. Portabilna verzija programa se moze naci na portablefreeware i radi odlicno. Jedino treba imati u vidu da se dodatni ini fajl formira u >
user/Application Data/Youtube Downloader HD/
.. kao i u normalnoj verziji. Ovo je bitno u koliko kasnije pozelite da ga skinete iz sistema u potpunosti.

Program je lagan po pitanju resursa, jednostavan za upotrebu, omogucava skidanje clipova u svim formatima i nova v2.9 takodje podrzava novi youtube format kreiranja video linkova.

~ WinMerge ~

Program za merge-ovanje (spajanje) i poredjenje fajlova i foldera. Druga funkcija je izuzetno korisna, i dok mnogi programi veoma kvalitetno porede fajlove, retki imaju mogucnost kvalitetnog poredjenja kompletnih foldera i subfoldera, uz detekciju razlika u fajlovima koji su u njima. Ovaj alat je pre svega od znacaja za developere, jer je ponekad jako tesko naci sitnu razliku u jednoj od 100tina malih skripti unutar komplexne aplikacije.

Obzirom na brojne napredne opcije i kvalitet, WinMerge u mnogim stvarima prevazilazi svoju shareware konkurenciju. Program je dostupan u installer & zipovanoj portabilnoj verziji.

Advertisements

Posted on 2011/05/26, in Open Source & Freeware. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: