Link-O-Rama pt2

~ CDex ~

Odlican CD extractor, converter i reencoder sa standardnim i naprednim opcijama. Za razliku od slicnih ima ugradjene sve potrebne .dll-ove (lame, ogg, vorbis itd) tako da nema potrebe za dodatnim download-ima.

~ MAC changeri ~

Besplatni programi za menjanje MAC adrese:

* Technitium MAC Address Changer &

* MacIdChanger by Nishant Sivakumar

Oba su free a poslednji je i open source (u VC5++) ali je potrebna registracija na codeproject sajtu.

~ Monitoring procesa ~

Napredni programi za monitoring procesa u sistemu:

* Process Explorer by Mark Rusinovich, sysinternals &

* ProcX by gkweb (Guillaume Kaddouch), Ghost Security

Oba daju detaljan pregled procesa ukljucujuci lokacije, vezane dllove, hijerarhiju procesa, mogucnost pretrazivanja na googlu itd.

~ CurrPorts ~

Program za napredni monitoring konekcija (sta se kaci, gde, sa kog i na koji port) uz razne mogucnosti izvoza podataka, integracije sa whois programima itd.

Na nirsoft-ovom sajtu se takodje mogu naci brojni besplatni alati vezani za net monitoring, dolazenje do passworda, gledanje ispod zvezdica i slicno. Svi su besplatni & spy/ad/bullshit free.

~ WinDirStat ~

Statistika upotrebe HD-a, korisno kad nesto jede hard a ne znate sta je i gde. Postoji i portabilna verzija na portableapps.

~ Kvalitetn(ij)e zamene za Adobe Reader ~

1/ Foxit Reader – mali, brzo ucitavanje. Podrzava bookmarke, search, resize i mnoge druge standardne i napredne opcije poput cachiranja poslednjih pozicija itd. Ima i mogucnost editovanja uz ostavljanje bookmarka koje je moguce skinuti samo uz kupovinu pro verzije.

2/ PDF-XChange Viewer – nesto veci i malo sporiji od Foxit-a. Moguce je osnovno editovanje PDF fajlova bez watermarka dok je za napredniji edit (poput bookmarka) potrebna puna verzija.

3/ Sumatra PDF Reader – najmanji i najbrzi od pomenutih. Rudimentaran izgled za danasnje standarde i bez naprednih ali sa svim osnovnim i neophodnim opcijama. Dobra strana je sto pamti definisani zoom (ne radi autoresizing na fajl default) prilikom setanja po dokumentu putem bookmarka. Iz nekog razloga ova opcija ne postoji u drugim PDF readerima i pored stalnih apela korisnika.

Iako XChange Viewera ima neke manje prednosti, moja preporuka za sistemski reader je Foxit zbog brzine i velicine. Sumatra je izbor u specificnim slucajevima, kad je default zoom fajla nepregledan a materijal takav da je potrebno / pozeljno koriscenje bookmarka.

Portabilne verzije Foxit i XChange je moguce skinuti sa maticnih sajtova dok je Sumatra, kao jedini Open Source od pomenutih, podrzan od strane PortableApps.

~ Screamer Radio ~

Lightweight program za slusanje i ripovanje online radio stanica. Ima brojne standardne i napredne opcije. Direktno snimanje (bez gubitka) mp3 & ogg streamova kao i mogucnost reencodinga u mp3 iz mp3/ogg/wma/acc stream-a preko Lame encodera. Takodje ima napredne opcije za buffering (da u snimku ne bi bilo seckanja), mogucnost snimanja u jednom fajlu ili po pesmama, automatsko davanje imena pesama, ogromnu bazu sa radio stanicama svih zanrova itd. Postoji u standardnoj i portabilnoj verziji.

~ CPUID ~

Grupa codera pod etiketom CPUID razvija zgodne i korisne alate za rad sa sistemom:

– CPU-Z – program koji prikazuje osnovne informacije o hardware-u i sistemu.
– PC-Wizard – isto samo uz izuzetno detaljan prikaz i naprednu analizu svih elemenata.
– PerfMonitor – program za detaljno pracenje rada i performansi procesora.
– HWMonitor – pracenje senzora na ploci (voltaza, temp, cooleri).
– HWMonitor Pro – prosirena verzija prethodnog uz napredne mogucnosti poput pravljenja statistickih grafova ili monitoringa udaljenog PC-ja preko neta.

Svi programi su besplatni (izuzev poslednjeg) i mogu se skinute u portabilnoj ili setup verziji.

~ ThumbHTML ~

Program za automatizaciju pravljenja galerija sa thumbnailovima uz brojna podesavanja i opcije – od jednostavnih stvari poput predefinisanih stilova pa do slideshow podrske. U poslednjoj verziji dodat je i php output.

~ CryptLoad ~

Automatizacija downloada sa rapidshare-a i jos nekoliko filehosting servisa. Takodje brojne napredne opcije i podesavanja uz odlicanu podrsku na forumu sajta.

Advertisements

Posted on 2011/05/26, in Open Source & Freeware. Bookmark the permalink. 1 Comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: