Link-O-Rama pt1

~ Portable Apps ~

Sadrzi gomilu free / open source programa preradjenih tako da se ponasaju portabilno.

Ovo znaci da rade iz sopstvenog foldera bez potrebe da na bilo koji nacin koriste ostale elemente sistema (npr. koriste .ini fajlove umesto registry baze, koriste sopstvene a ne sistemske graficke engine (poput Gtk+ za portabilni GIMP & Pidgin) itd). Da bi se ovakva prerada uradila na legalan nacin program mora biti GNU open tako da sajt moze da posluzi i kao spisak i baza za kvalitetne programe ovog tipa.

~ OpenDisc ~

Projekat koji je nasledio OpenCD. U pitanju je ISO image raznih programa koji zadovoljavaju free / open kriterijum. Iako postoji vise slicnih projekata ODisc je jedina up to date kolekcija. Isto kao i sa portapps, moze da se koristi kao dobra baza kvalitetnog software-a.

~ XChat.FrE3 ~

Besplatne verzije XChat-a za Win:

* Silverx & Prot.XChat *

Prvi je poznat, stabilan, up-2-date i jako popularan build. Drugi je portabilni pre-release koji sudeci po testovima radi odlicno. Oba su bazirana na 2.8.6 source-u.

Ovi buildovi postoje zato sto je oficijalna verzija za windows trail ali je code ipak dostupan. Ko voli sam da experimentise, na oficijalnom sajtu > http://xchat.org/ moze da skine source i dodje do vise informacija za samostalno kompajliranje.

~ Dorgem ~

Webcam capture za Win (9x/Me/2000/XP), ne razvija se vise ali poslednja verzija 2.10 radi odlicno.

~ aMSN ~

Besplatna open source zamena za msn messenger. Razvija se za lin, win, macos & bsd. Poslednja verzija 0.98.4 ne koristi standardne smajlije obzirom da ih je microsoft stavio pod copyright pa se preporucuje neki skin koji ih podrzava (aqua, kubuntu, brushed metal itd). Nova serija, koja je u beta fazi, predvidjena je kao potpuni recode u python-u.

~ Video Thumbnails Maker ~

Program za pravljenje video thumbnail preview-a. Iako pojedini playeri (poput mpc-a) imaju ovu funkciju ugradjenu, VTM poseduje neverovatnu flexibilnost i gomilu opcija za output, snimanje settingsa, setovanje custom banera itd. Takodje podrzava gotovo sve video fajlove uz odgovarajuce codec-e.

Trenutna v1.0.1.1 trazi .NET 2.0 Framework.

~ WinCatalog Light ~

Zgodan program za katalogizaciju diskova, najbolji besplatni na koji sam naisao. Razvija se za Win.

~ Besplatni text editori ~

1/ PSPad > http://www.pspad.com/

Odlican text editor sa ugradjenom syntaxnom podrskom za niz programskih jezika, toolovima za razne optimizacije html coda, hex editorom i gomilom slicnih stvari.

2/ notepad++ > http://notepad-plus.sourceforge.net/

Jos jedan odlican text editor koji gravitira uglavnom ka programerskoj populaciji, takodje krcat brojnim korisnim mogucnostima. Tesko mi je da ocenim koji je objektivno bolji od ova dva, mada je moj licni izbor na PSPad-u.

3/ AbiWord > http://www.abisource.com/

Dok su 1/ & 2/ uglavnom napredne zamene za notepad, AbiWord po izgledu i funkcijama podseca na Word (Office) & Writer (Open Office). Razvija se za Win/Lin/Mac, poslednja verzija 2.6.5 dostupna je u Win binaries i sourceu.

~ Hexing ~

HxD – odlican stand-alone hex editor sa gomilom naprednih opcija i funkcija u koliko ne koristite vec postojeci u okviru nekog programa (recimo iz PSPad-a).

UPX Graphical – userfriendly GUI za UPX sa dosta mogucnosti za podesavanje, ugradjenim upx-om i dodatnim dllovima, tako da nije potreban nikakav externi program. Ugradjen je i opcioni scrambler da bi se sprecio unpack. Takodjem na istom sajtu se mogu naci i ostali besplatni alati nemackog autora Dirk Paehl-a.

~ SMPlayer ~

Lepo uradjen crossplatform media player koji u osnovi ima mplayer. Ima razne napredne opcije pregledno uredjenje za pustanje VCD / DVD / mHD …

~ Mp3 Tag Tools ~

Mp3 Tag Tools – mp3 tag editor, izmedju ostalog koristan za batch brisanje svih ID3 tagova kao i ostalog djubreta iz mp3-ja ( lyrics / pictures ) ..

Advertisements

Posted on 2011/05/26, in Open Source & Freeware. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: