Tweakovanje LCD monitora

Za razliku od CRT monitora, LCD / Plasma tehnologija daje preciznu sliku tek kada se koristi u maximalnoj rezoluciji. U koliko je smanjite (da bi slika bila krupnija), dolazi do manjeg ili veceg blura koji je jako tesko izbeci. Da bi ste optimizovali velicinu slike, slova i ikonica, preoporucljivo je uraditi sledeca podesavanja >

1/ Podignite rezoluciju monitora na maximalnu podrzanu radi ostrine slike. Opste uputstvo je rClick na Desktop > Properties > Settings > Screen Resolution na max > Apply, Ok
(Napomena: podesavanja mogu da zavisi od specifikacije monitora i graficke karte)

2/ Podignite DPI. rClick na Desktop > Properties > Settings > Advanced. Zatim u DPI Settings podesite kako vam odgovara, recimo na Custom pa 110%. Iako ce pojedini elementi prikazati promene odmah nakon Apply, Ok – preporucljiv je reboot da bi i ostali programi prihvatili novo setovanje. DPI = Dots Per Inch.

3/ Za programe koji se i dalje opiru sistemskom DPI setovanju, podesite optimalnu rezoluciju u samom programu gde je to moguce.

4/ Za surfovanje po netu, preporucljivo je skinuti NoSquint addon za FireFox koji ce omoguciti konstantan Zoom (default je 110%) za sve strane koje posecujete. Takodje je moguce podesiti Zoom cele strane, samo slova, drugaciju pozadinu itd.

Uz ovih nekoliko podesavanja rad sa visokim rezolucijama postaje znatno ugodniji.

Advertisements

Posted on 2011/05/25, in Windows tips. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: