Tweakovanje LCD monitora

Za razliku od CRT monitora, LCD / Plasma tehnologija daje preciznu sliku tek kada se koristi u maximalnoj rezoluciji. U koliko je smanjite (da bi slika bila krupnija), dolazi do manjeg ili veceg blura koji je jako tesko izbeci. Da bi ste optimizovali velicinu slike, slova i ikonica, preoporucljivo je uraditi sledeca podesavanja >

1/ Podignite rezoluciju monitora na maximalnu podrzanu radi ostrine slike. Opste uputstvo je rClick na Desktop > Properties > Settings > Screen Resolution na max > Apply, Ok
(Napomena: podesavanja mogu da zavisi od specifikacije monitora i graficke karte)

2/ Podignite DPI. rClick na Desktop > Properties > Settings > Advanced. Zatim u DPI Settings podesite kako vam odgovara, recimo na Custom pa 110%. Iako ce pojedini elementi prikazati promene odmah nakon Apply, Ok – preporucljiv je reboot da bi i ostali programi prihvatili novo setovanje. DPI = Dots Per Inch.

3/ Za programe koji se i dalje opiru sistemskom DPI setovanju, podesite optimalnu rezoluciju u samom programu gde je to moguce.

4/ Za surfovanje po netu, preporucljivo je skinuti NoSquint addon za FireFox koji ce omoguciti konstantan Zoom (default je 110%) za sve strane koje posecujete. Takodje je moguce podesiti Zoom cele strane, samo slova, drugaciju pozadinu itd.

Uz ovih nekoliko podesavanja rad sa visokim rezolucijama postaje znatno ugodniji.

Posted on 2011/05/25, in Windows tips. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: