Recovery Consola iz Unattended Instalacije

U koliko ste pravili ili posedujete customizovanu unattended instalaciju windowsa u kojoj je u fajlu winnt.sif definisano ‘UnattendedInstall = Yes’, Recovery Consola nece biti dostupna iz standardnog setup menija zato sto se ovaj nece ni pojavljivati.

RC moze biti korisna medjutim, jer pored standardnih DOS komandi poseduje zgodne komande poput fixboot, fixmbr, chkdsk, diskpart, type (citac texta), map (prikaz diskova i fajl sistema na njima), mogucnost da disabluje odredjene servise itd. Takodje, komanda format iz RC podrzava NTFS sistem za razliku od standarnog 98 DOSa na kome su bazirani ostali boot diskovi. Ovo poslednje se meni pokazalo kao najkorisnije.

Da bi ste usli u RC iz Unattended Wina, na samom pocetku kada vam instalacija ponudi da pritisnete F6 za RAID / SCSI drivere ‘Press F6 if you need to install..’, umesto toga pritisnite F10 i drzite dok ne pocne ucitavanje fajlova ‘Setup is loading files’. Ovo traje nekoliko sekundi, nakon toga pustite F10 i sacekajte da se fajlovi ucitaju, bicete direktno prebaceni u Recovery Console kao da ste izabrali opciju R iz setup menija.

U samoj RC najpre cete birati na kojoj od instaliranih verzija windowsa zelite da radite, kod vecine ce biti samo jedna pa je izbor 1 i Enter. Zatim cete biti pitani za administratorsku sifru, u koliko je nema (nije setovana) samo stisnite Enter. Od ovog trenutka su vam dostupne sve komande. U koliko je HD vec formatiran ili nema instalacije, bicete prebaceni u RC bez prethodne procedure.

Za spisak komandi kucate help a za pomoc kod pojedinih komandi, kucate /? iza komande (npr. ‘format /?’ bez navodnika). Za izlazak iz RC (nakon cega sledi automatski restart) kucate komandu exit.

Advertisements

Posted on 2011/05/25, in Windows tips. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: