Povecanje funkcionalnosti Avira Home AV-a

Dve su osnovne prituzbe na funkcionalost Home verzije ovog AVa, Splash screen prilikom startovanja i Nagware tokom update-a. Za pojedine akcije ce biti neophodne rucne izmene u registry bazi pa ako vam tematika nije bliska, najbolje da pozovete nekog prijatelja kome jeste. Takodje, obavezno napravite backup baze (File > Export u regeditu) ili jos bolje celog sistema (System Restore). Regedit se otvara sa Start > Run > upisete: regedit > Ok.

Za iskljucivanje Splash screena:

Nadjete u registry-ju >

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
2x click avgnt i na kraju dodati switch /ns (npr. /min /ns)

U koliko koristite stariju Aviru, switch je bio /nosplash.

Sto se iskljucivanja Nagware-a tice, to varirao od sistema do sistema. Potrazite u Googlu ‘disable avira nag screen’. Verovatno je najlakse zabraniti execute avnotify.exe u folderu programa preko Security taba. Medjutim od nove verzije Avira pojacava borbu protiv zlih korisnika koji ne vole da ih neko maltretira pa je pitanje koliko ce bilo koji metod raditi. Inace nema govora o krsenju EULA jer korisnik radi promene iskljucivo na svom sistemu a ne na samom software-u.

Sto se samog programa tice, utisci su kao i kod Vlade podeljeni. Sa jedne strane ne opterecuje preterano sistem a daje solidnu zastitu, sa druge kolicina falseva je smesna, pa se pitam koliko su ocene o efikasnosti bazirane na broju detekcija zapravo realne. Recimo prepoznao je virus u igrici koju sam ja sam pravio i stoji mi instalirana (verzija masterminda).

Verujem da je razlog komprimovani (ali potpuno bezazleni) exe. Cisto radi provere (da nije doslo do bilo kakvog injectiona u medjuvremenu) sam problematicni fajl uploadovao na multivirus scan i dok je nekoliko skenera zaista prepoznalo da je u pitanju spakovan exe, ni jedan nije pomenuo bilo kakav virus. Doslo mi je da proizvodjacu posaljem code igre da je sami pregledaju i kompajliraju. Verujem da bi im se dopala.. :)

Sve u svemu, verujem da cu uskoro i sam preci na Avast. I naravno ocena stoji: AVG, Avira i Avast su i dalje tri najbolja izbora za besplatnu home AV zastitu.

Advertisements

Posted on 2011/05/25, in Antivirusi. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: