Podesavanje bezicnih rutera

Cesto po gradu vidjam lose podesene parametre wireless rutera. Korisnici se cesto uopste ne potrude da zastite svoju mrezu. Ili mozda i ne znaju sta treba da urade i kakvim se potencijalnim opasnostima izlazu na taj nacin. To nije mnogo komplikovano. Dovoljno je uraditi nekoliko koraka koja sam opisao da bi zastitili mrezu.

1. Ukljuciti enkripciju. Najbolje WPA2-PSK ili WPA-PSK. Zatim ukucati sifru da bi se sprecio pristup bez sifre.
2. Sakriti SSID ukljucivanjem opcije Hide SSID.
3. Aktivirati MAC filter i definisati MAC adrese vasih bezicnih uredjaja kojima ce biti dozvoljen pristup mrezi. Ukoliko se MAC adresa nekog uredjaja ne slaze sa listom u MAC filteru, taj uredjaj nece moci da se nakaci na mrezu, cak i ako korisnik zna sifru za pristup bezicnoj mrezi.
4. Promeniti “fabricke” parametre lokalne mreze, sifru pristupa ruteru i IP adresu rutera.
5. Iskljuciti DHCP server. Ovo ce vam malo zakomplikovati zivot, jer onda na svakom kompjuteru u mrezi morate rucno da unesete parametre veze, ali ce i potencijalnom uljezu stvoriti probleme. :)

UPOZORENJE: Ako ne znate sta radite, najbolje ne dirajte nista!!!
U nekoliko koraka je objasnjeno osnovno podesavanje i zastita bezicne pristupne tacke na ruteru.
Potrebno je da imate neko osnovno znanje iz oblasti kompjuterskih mreza da bi ste primenili ove korake u praksi.
Takodje, je potrebno da znate kako se podesavaju mreze u operativnom sistemu koji koristite.
Ako sakrijete (iskljucite) SSID, potrebno je da znate kako da se povezete na WLAN koji ne emituje SSID.
Ako ukljucite MAC filter, potrebno je da znate MAC adresu Vaseg bezicnog uredjaja i da tu MAC adresu upisete u MAC filter na ruteru.
Ako menjate fabricke parametre lokalne IP i subnet mask, treba da znate osnove IP i subnet mask adresiranja.
Ako iskljucujete DHCP server na ruteru, onda na kompjuteru morate rucno podesiti IP adresu, subnet mask, gateway i DNS.
Obratite paznju na WLAN sifru koju kucate na Vasem ruteru. Zapamtite sifru, jer istu morate ukucati i na Vasem kompjuteru kojim se kacite na WLAN!!!

Advertisements

About Darth Ewok

Kompjuterski entuzijasta sa preko 30 godina iskustva. FUNDAMENTAL LINUX ADMINISTRATION https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-31c7f Fundamental System Security https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-0c6e2a End User Security Awareness https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: C-935c75f14-58b64df9 SECURITY MISCONFIGURATIONS https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-fc2853 Security Assessment & Testing https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-83cd23 CREATE A SUBNET https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-ff674 Peripheral Devices and Connectors https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-d97b10 Malware Fundamentals https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-1ab14a

Posted on 2011/05/25, in Umrezavanja and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

 1. Srdjan Milanovic

  Ne znam da li je pravo mesto ali ukoliko jeste da li neko moze da mi odgovori da li je moguce i kako da se smart tel. npr. Nokia N9 ili mozda Samsung G. Note bezicno poveze sa kDS kablovskim int., sa tv-om, bezicnom tastaturom, web kam., printerom eventualno eksternim HD-om i predlog oko opreme _

  Like

  • Nisam bas strucnjak za mobilne telefone, ali svi smart telefoni, proizvedeni u poslednjih nekoliko godina imaju mogucnost povezivanja na wireless lan (wlan). Ako tvoj modem za KDS internet ima ugradjen wireless onda telefon mozes povezati na modem i surfovati internetom preko telefona. Ako modem nema wireless, onda pitaj u KDS-u da ti ga zamene za neki wireless model ili kupi wireless ruter. Sto se tice direktnog povezivanja na ostale wlan uredjaje, mislim da to nece ici, barem ne bez nekog specijalizovanog softvera koji bi instalirao na telefon. Mozda eventualno, ako ti uredjaji imaju ugradjeni http server, pa da se preko rutera ili mozda direktno, preko ugradjenog web browsera ili Opera mobile da se povezes na http server tog uredjaja. Ali, posto nemam ni jedan od uredjaja koje si pomenuo, onda ne mogu to da probam u praksi.
   Povezivanje na ruter je jednostavno, barem na mojoj Nokiji 5800. Pokrenem neki program koji trazi konekciju na internet, na primer Opera Mobile. Zatim, ukucam web adresu ili pokrenem pretragu na Google-u i telefon mi ponudi nekoliko opcija za povezivanje na internet.
   Opcija Search for WLAN sluzi za pretragu wlan pristupnih tacaka. To koristis kada se prvi put kacis na tvoju mrezu ili kada si u gradu i trazis slobodne pristupne tacke.
   Opcija internet je kacenje na neku poznatu pristupnu tacku, ako si u dometu, na primer tvoj wlan ruter u kuci. Ako nema poznate pristupne tacke, onda se nudi opcija kacenja na MTS, VIP ili Telenor, u zavisnosti od toga cije usluge koristis.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: