Iskljucivanje WPAD sistema

Mnogi net programi, od torrent klijenata do multimessengera, imaju tri opcije za kontrolu koriscenja proxyja – direktna konekcija, sistemski default i definisanje proxy adrese. Kod vecine je srednja opcija definisana po defaultu i cesto se desava da korisnik to ne primeti i ne promeni u direktnu konekciju ili definisani proxy. U koliko pratite ponasanje svojih klijenata na netu, u ovom slucaju cete primetiti da znacajan broj programa prilikom startupa pokusava da se poveze na WPAD sistem vaseg provajdera ili mreznog servera da bi preuzeo proxy autoconfig.

Pokazalo se da je ovaj pristup potencijalna opasnost po sigurnost rada na netu pa je najbolje da u potpunosti ugasite WPAD na sistemskom nivou. To je moguce uraditi na vise nacine, a verovatno je najlakse da otvorite IE i zatim uradite sledece:
Tools > Internet Options > Connections > LAN Settings i dechekirate Automatically Detect Settings koji je ukljucen po defaultu.

Kad smo vec kod IE, mada je to individualna stvar, moja preporuka je da u potpunosti blokirate pristup netu ovom browseru i koristite alternativne solucije – Firefox, Operu, SeaMonkey i / ili Chrome.

Advertisements

Posted on 2011/05/25, in Windows tips. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: