Evo jedan trik u Virtual Box-u. :)

Ukoliko imate Linux, u Virtual Boxu mozete pokrenuti Windows igre. Direct X jos uvek nije u potpunosti podrzan, ali bi Open GL igre trebalo da rade bez problema. Instalirajte Windows u okviru Virtual Box-a. U meniju kliknite na Devices, pa na Install Guest Additions. Mountovace se iso virtuelni CD. Pokrenite VBoxWindowsAdditions-x86.exe i instalirace se drajveri za Open GL i jos neke korisne stvari, koje za ovu pricu nisu bitne.
Sada jos samo ostaje da instalirate neku Windows igru sa podrskom za Open GL i isprobate je. Ja sam testirao Counter Strike 1.6 i Half Life. Kada pokrenete CS ili HL, u podesavanjima za grafiku podesite Open GL. Ukoliko u toku igre bude problema sa kontrolom misa, pritisnite na tastaturi desni ctrl+i ili iz menija Machine kliknite na Disable Mouse Integration. I resicete problem kontrole misem u tim igrama. U CS-u se tada javlja drugi problem, a to je da ce se izgubiti pointer misa prilikom izbora opcija prilikom kupovine oruzija, ali za to postoje precice sa tastature i nije neki problem. Da, jos jedan savet u vezi grafike, kako da igrate u Full skrinu (za malo da zaboravim.. :)
Pre pokretanja CS-a na tastaturi pritisnite desni ctrl+f za full screen (ceo ekran) i ako se windowsova slika nije rasirila preko celog ekrana (postoji crni border) ponovo se vratite u mod prozora pritisnite desni ctrl+f da biste izasli iz moda celog ekrana i zatim pritisnite desni ctrl+g ili auto resize guest display iz machine menija, pa onda opet desni ctrl+f.
Uzivajte u igranju. :)
Takodje, igru mozete pokrenuti i bez Virtual Boxa, ako imate u Linuxu instaliran Wine, ali posto, nisam bas pristalica Wine-a iz bezbednosnih razloga, onda dajem prednost Virtual Box-u.
Sto se tice Direct3D-a, odnosno DirectX-a, postoji dodatak koji se zove WineD3D.exe. Koji navodno treba da Direct3D API prevede u OpenGL, ali mi posle toga nije radio Counter Strike, a nije mi proradio ni Direct3D, pa sam vratio bekape DLL-ova, koje je napravio WineD3D prilikom instalacije. Moguce da to radi u Wine-u, ali kod mene nije radilo u Virtual Boxu. Jednog dana cu to probati i u Wine-u, kada me ne bude mrzelo da ga instaliram za probu.

Advertisements

About Darth Ewok

Kompjuterski entuzijasta sa preko 30 godina iskustva. FUNDAMENTAL LINUX ADMINISTRATION https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-31c7f Fundamental System Security https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-0c6e2a End User Security Awareness https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: C-935c75f14-58b64df9 SECURITY MISCONFIGURATIONS https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-fc2853 Security Assessment & Testing https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-83cd23 CREATE A SUBNET https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-ff674 Peripheral Devices and Connectors https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-d97b10 Malware Fundamentals https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-1ab14a

Posted on 2011/05/25, in Tutorijali and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: