Postupak povezivanja CDMA modema AnyDATA ADU-520E, koji firma Orion Telekom nudi u paketu Internet za poneti

Ovde cu opisati korake koje treba odraditi u Linux distrou Fedora 13 i 14. Ovo je postupak podesavanja Mobile Broadband veze, tako da pretpostavljam da je isti ili slican postupak i za ostale Linux distroe koji koriste Gnome graficko okruzenje.
Na internetu sam nalazio gomilu nenormalno komplikovanih uputstava za povezivanje CDMA modema. Postoje razni problemi, od toga da neki Linux distroi ne podrzavaju doticni modem, preko instalacije drajvera, pa sve do prakticnog primera unosenja parametara.
U Fedori 13 i 14 je sve glatko proslo. Modem je odmah prepoznat, bez dodatnih drajvera, potrebno je samo uneti odgovarajuce parametre.

1. Prikljucite modem u USB port.
2. Kliknite levim tasterom misa na ikonu za mrezu (dva monitora) koja se nalazi gore desno, pored sata i datuma.
3. Po potrebi, ako Vam je aktivan Wired Connection, kliknite na Disconnect.
4. Desnim tasterom misa kliknite na ikonu mrezne konekcije, zatim levim tasterom misa na Edit Connections.
5. Kada se otvori prozor Network Connections, kliknite na karticu Mobile Broadband, zatim na Add.
6. U prozoru New Mobile Broadband Connection u padajucem meniju treba odmah da pise AnyDATA CDMA Products, kliknite Forward.
7. U Country list kliknite na Serbia. U Fedori 13, u listi provajdera za Srbiju jos nema Orion telekoma, pa zato parametre treba uneti rucno.
8. Kliknite na I can’t find my provider I wish to enter manualy. U polje upistite ime provajdera, na primer Orion.
9. Kliknite na Forward, pa na Apply.
10. U prozoru za podesavanje konekcije u polje Number treba da stoji #777 u polje Username ukucajte Vase korisnicko ime, a u polje Password ukucajte lozinku i kliknite na Apply. Ostali parametri neka budu na Default podesavanjima.

Testirajte da li Vam radi internet.
Levim tasterom misa kliknite na ikonu mrezne konekcije u gornjem desnom uglu. Tu levim tasterom misa kliknite na Vasu novu konekciju.
Pokrenite Operu ili Firefox i uzivajte u mobilnom internetu. Kada zelite prekinuti vezu, kliknite na ikonu mrezne konekcije i zatim na Disconnect. Tada mozete otkaciti modem sa USB porta.

Za slucaj da Vam ne radi internet, prvo proverite da li ste u dometu i da li imate signal, jer se sa bezicnim internetom nikad ne zna. Zatim treba da proverite i ostale parametre koji treba da izgledaju ovako:
U kartici ppp settings u delu Authentication, kliknite na Configure Methods i proverite da li su sve stavke stiklirane. U delu Compression polja Allow BSD data compression, Allow Deflate data compression i Use TCP header compression treba da su stiklirana.
U kartici IPv4 Settings, u padajucem meniju treba da je izabrana opcija Automatic (ppp).

Author: Darth Ewok

Kompjuterski entuzijasta sa preko 30 godina iskustva. FUNDAMENTAL LINUX ADMINISTRATION https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-31c7f Fundamental System Security https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-0c6e2a End User Security Awareness https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: C-935c75f14-58b64df9 SECURITY MISCONFIGURATIONS https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-fc2853 Security Assessment & Testing https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-83cd23 CREATE A SUBNET https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-ff674 Peripheral Devices and Connectors https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-d97b10 Malware Fundamentals https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-1ab14a

One thought on “Postupak povezivanja CDMA modema AnyDATA ADU-520E, koji firma Orion Telekom nudi u paketu Internet za poneti”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.