Avidemux: konverzija DVD videa u AVI ili MP4

Priprema:
——————————————–
– Iskopirati fajlove sa DVD-a na hard disk

– U Avidemux ucitati VTS_01_1.VOB

– Kada se pojavi prozor sa tekstom: This looks like mpeg Do you want to index it? kliknite na Yes

– Kada se pojavi prozor sa tekstom: There is several mpeg file, append them? kliknite na Yes

Secenje videa:
——————————————–
– Frame I (infra frame ili key frame) uvek mora biti na pocetku snimka. Tip frejma se vidi u donjem delu. Na primer za infra frejm pise Frame Type: I (neki broj).

– Obratiti paznju kod secenja videa da I frame bude na pocetku isecka.

– Strelilce levo i desno sluze za premotavanje frejm po frejm, strelice gore i dole sluze za premotavanje infra frejm, po infra frejm, sto je korisno kod secenja videa.

– Da bi ste isekli parce videa, postavite se na infra frejm od kojeg zelite da secete video, zatim kliknite na ikonu A u donjem delu ekrana, pa premotajte do kraja dela koji zelite da izbacite i kliknite na B (opet treba da bude infra frejm). Na kraju pritisnite delete na tastaturi i markirani deo ce biti uklonjen.

Filteri:
——————————————–
– Po potrebi upotrebiti neki filter za deinterlace (na primer: yadif sa podrazumevanim parametrima ili Decomb Telecide sa opcijom No strategy). Ako se koristi neki deinterlace filter, on mora biti prvi u listi filtera. Obavezno upotrebiti deinterlace, ako je DVD video snimljen DVD rekorderom sa TV-a. Jer je PAL TV slika “interlejsovana”.

– Kada se konvertuje video sa Panasonic DVD recordera DMR-ES-10 ili nekog drugog modela koji ima rezoluciju videa 704×576, da bi se dobio aspekt slike 4:3, treba upotrebiti filter Resize, MPlayer resize ili u nekim slucajevima Crop (ako video ima crne trake gore i dole). Resize je precizniji, ali je MPlayer resize brzi. Vizuelno nisam primetio nikakvu razliku prilikom reprodukcije videa, pa preporucujem MPlayer resize, zbog brzine.
Rezoluciju postaviti na 704×528 da bi se dobio aspekt slike 4:3. Aspekt slike 4:3 se moze postici i bez filtera, prilikom reprodukcije izborom opcije Aspect ratio 4:3 u VLC-u ili nekom drugom media plejeru. Ali, zbog kompatibilnosti sa media plejerima koji nemaju tu opciju, zgodno je odmah kada se pravi video korigovati i aspekt. Naravno, to vazi, ako je aspekt slike 4:3. Desavaju se i situacije, kada se pojavljuju crne trake gore i dole, to znaci da na ekranu 4:3 ide snimak koji je 16:9 (ili neki drugi wide screen aspekt). U tom slucaju mozete upotrebiti filter Crop i iseci te crne trake. Samo, pazite, jer titl na TV emisijama i filmovima cesto prelazi u to crno polje sa donje strane. U tom slucaju mozete i delimicno filterom Crop iseci te crne trake sa gornje i donje strane, tako da ceo titl bude vidljiv. Eksperimentisite i vidite sta Vam najvise odgovara. Samo je vazno da se drzite standarda, da aspekt slike bude 4:3, 16:9 ili neki drugi koji se redje koristi.

– Samo da razjasnim neke stvari oko konverzije. Problemi prilikom konverzije PAL videa u neki “kompjuterski” format su u tome sto se PAL slika sastoji iz dve poluslike koje su “interlejsovane” i prilagodjene za prikaz na obicnom PAL televizoru, a na monitoru kompjutera je “progresivno” skeniranje slike za razliku od PAL televizora. Drugi problem je sto su pikseli na monitoru kompjutera kvadrati, a pikseli na televizoru su pravougaonog oblika. Pa je iz ta dva razloga potrebno prvo “deinterlejsovati” video, a zatim promeniti rezoluciju da odgovara prikazu na kompjuteru. Da slika na kompjuteru ne bi bila deformisana.

– Posle filtera resize korisno je upotrebiti filter MSharpen ili neki drugi sharpen filter. Ovde treba biti pazljiv i probati izlazni video. Jer ako ima dosta snega na slici, moze stvoriti kontra efekat.

– Ostale filtere koristiti u zavisnosti od specificnih potreba.

Kodeci i parametri (koje najcesce koristim):
——————————————–
Video:
MPEG-4 AVC
General: Encoding mode: Two Pass – Average Bitrate
Average bitrate: 1000 ili 1500 kbit/s
Motion: Subpixel Refinement: 7 (default) ili 10 (best) u zavisnosti od potrebe.
Ostali parametri su default

Filteri po redosledu (yadif ili neki drugi deinterlacer mora biti prvi):
– Deinterlace:
yadif – default parametri (Mode: Temporal & spatial check Order: Top field first)
– Crop i Resize za aspekt slike 4:3 sa Panasonic DVD rekordera:
Crop (704×576 -> 704×528) ako je letterbox (ima crne trake gore i dole) i posle toga po potrebi MPlayer resize (704×528 -> 640×480)
ili ako nije letterbox (nema crnih traka gore i dole) MPlayer resize (704×576 -> 704×528 ili 704×576 -> 640×480)
– Ostali filteri (po potrebi):
MSharpen – default parametri (High Q, Treshold: 15, Strenght: 100)

Audio:
MP3 (lame)
Channel mode: Stereo ili Mono u zavisnosti od potrebe
Bitrate mode: CBR
Quality: 9
Bitrate: 128

Format:
MP4

Zakljucak:
——————————————–
Sto se brzine tice, ovo nije najbrzi nacin za konverziju videa sa DVD-a u MP4/AVI, ali je kvalitetan. Postupak cete znatno ubrzati ako u konfiguraciji postavite single pass i bez upotrebe filtera, ali ce tada i kvalitet videa biti losiji.

Advertisements

About Darth Ewok

Kompjuterski entuzijasta sa preko 30 godina iskustva. FUNDAMENTAL LINUX ADMINISTRATION https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-31c7f Fundamental System Security https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-0c6e2a End User Security Awareness https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: C-935c75f14-58b64df9 SECURITY MISCONFIGURATIONS https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-fc2853 Security Assessment & Testing https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-83cd23 CREATE A SUBNET https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-ff674 Peripheral Devices and Connectors https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-d97b10 Malware Fundamentals https://www.cybrary.it/verify-certificate/ Certification Number: SC-935c75f14-1ab14a

Posted on 2011/05/24, in Video and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: